Naslovna » Izlasci » Film » Uskoro u bioskopima: Most špijuna
Most špijuna

Uskoro u bioskopima: Most špijuna

U bioskopima širom zemlje od 26. novembra prikazivaće se film „Most špijuna“ koji je režirao Stiven Spilberg.

Zasnovan na istinitoj priči, triler „Most špijuna“ zapanjuje pričom o američkom advokatu koji je na sebe preuzeo neverovatno teško i hrabro breme pregovora sa Rusima tokom Hladnog rata.

Tom Henks u filmu igra Džejmsa Donovana, koji dobija zadatak da pregovara sa Rusima o puštanju na slobodu američkog pilota Frensisa Gerija Pauersa oborenog 1960. u sovjetskom vazdušnom prostoru koga su zarobili Rusi.

Spilberg prikazuje vreme kolektivne paranoje i straha zbog napetih odnosa Amerike i Sovjetskog Saveza, kada su diplomatske službe obe velesile skrivale tajne i pazile na javno mnenje. Upravo sve navedeno je doprinelo da Donovanov slučaj bude još teži, jer se nalazio između dve vatre.

Spilberg je „hladnu“ atmosferu podgrejao snimajući film na lokacijama u Americi, Nemačkoj i Poljskoj, uključujući i mesta na kojima se priča odigrala, a ključne scene oko Berlinskog zida dočarane su u Varšavi.

– Izuzetno mi se svidela priča i jednostavnim „guglovanjem“ sam došao do jedinog snimka Džejmsa B. Donovana. Taj kratki intervju je pokazao suštini ovog čoveka i način na koji razmišlja. Na osnovu toga sam kasnije bazirao ceo njegov lik – objasnio je Henks.

U glumačkoj postavi pored Henksa našli su se Mark Rajlans, Skot Šepard, Ejmi Rajan i Alan Alda. Pored Spilberga i Henksa na ovom dugoočekivanom filmu radila su još dva slavna oskarovca – kao scenaristi Itan i Džoel Koen. (danubeogradu.rs)

Originalni naslov i prevod filma: Bridge of Spies / Most špijuna. Dužina trajanja filma: 141 minuta. Država i godina proizvodnje: SAD, 2015. Žanr: triler, drama. Uloge: Tom Hanks, Austin Stowell, Amy Ryan, Mark Rylance. Reditelj: Steven Spielberg.