Naslovna » Izlasci » Film » „Žrtvovanje piona“ od 19. novembra u bioskopima
Žrtvovanje piona

„Žrtvovanje piona“ od 19. novembra u bioskopima

Popularni Tobi Megvajer i Liv Šrajber igraju glavne uloge u filmu „Žrtvovanje piona“ koji će se prikazivati u bioskopima od 19. novembra.

Predstavljanje američkog šahovskog prvaka Bobija Fišera na velikom platnu bio je pravi izazov za reditelja Edvarda Zvika. Kako napraviti film o šahu koji je vizuelno primaljiv i dinamičan? Zvik je odlučio da film ne govori o samo o šahu, već je želeo da prikaže dominaciju volje jednog čoveka nad voljom drugog.

Drama „Žrtvovanje piona“ je film o Fišerovim usponom u svetu šaha 1960-ih, koji ga je doveo do čuvenog meča sa Borisom Spaskim 1972. godine. Američkog velemajstora igra Tobi Megvajer, a Spaskog Liv Šrajber.

Partija između dva majstora je nazvana partijom veka i privukla je više pažnje od bilo kog šahovskog takmičenja do tada i od tada. Bio je to dvoboj ne samo dve škole šaha, dva shvatanja života i šahovske teorije, pa i filozofije, već i politički rat između hladnoratovskih blokova koji je baš u to vreme bio na vrhuncu. Borba za prestiž između istoka i zapada (Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Država) dosegla je vrhunac upravo na šahovskoj tabli u Rejkjaviku na Islandu, ispred koje su sedeli Spaski i Fišer.

– Mentalna žilavost karakteriše velike sportiste, više nego veština i sposobnost i upravo to sam želeo da prikažem u filmu, izjavio je Zvik.

Bobi Fišer je živeo za šah, ali njegovu genijalnost zasenila je ekscentrična ličnost i kontroverzni ispadi. Film prikazuje pogoršanje Fišerovog mentalnog stanja tokom leta 1972. godine, dok njegova paranoja i manija da održi koncentraciju prelaze granicu normale toliko da zahteva da se sve kamere uklone jer mu buka odvraća pažnju.

Fišer, koji je umro 2008. godine u 64. godini, zadužio je šahovski svet – promenio je sve kada je reč o šahu i borbi za primat u ovom sportu. Film se ne bavi njegovim kasnijim životom, kada je on proteran iz SAD-a zbog javnih antisemitskih i antiameričkih izjava. Poslednje godine života je proveo na Islandu. (danubeogradu.rs)

Originalni naslov i prevod filma: Pawn Sacrifice / Žrtvovanje piona. Dužina trajanja filma: 116 minuta. Država i godina proizvodnje: SAD, 2014. Žanr: biografski, drama. Uloge: Liev Schreiber, Lily Rabe, Tobey Maguire, Peter Sarsgaard, Robin Weigert, Michael Stuhlbarg. Reditelj: Edward Zwick.