Naslovna » Izlasci » Festivali » 1. WakEUp! festival u Beogradu
WakEUp! festival - Beasts of No Nation
Beasts of No Nation

1. WakEUp! festival u Beogradu

Od 7. do 16. decembra na nekoliko popularnih beogradskih lokacija održaće se 1. WakEUp! festival.

Manifestacija je posvećena izbeglicama i njihovim sudbinama, a počinje večeras performansom koji traje prvih 48 sati. Dakle, od 7. decembra u 19.00 u Galeriji 12 HUB (Karađorđeva 59) pogledajte performans Action WakEUp. 48 sati neprekidnog javnog čitanja stotina stranica teksta: ličnih ispovesti izbeglica i tekstova o izbegličkoj sudbini koji od antičkih do današnjih dana prikazuju nesreću onih koji su morali da napuste svoje domove.Za dž

Stolica pred mikrofonom i kamerom u Galeriji 12 HUB namenjena je svima koji žele javno da pročitaju deo nečije lične priče, intimnu ispovest nastalu kao potreba da se sa nekim podeli deo silom nametnute svakodnevice, daleko od doma.

Festival će otvoriti vizuelni umetnik Mirko Ilić i dramska spisateljica Biljana Srbljanović.

WakEUp! – filmovi

U UK Parobrod, 11. i 12. decembra, na programu je ciklus filmova koji su se poslednjih decenija na različite načine bavili osvetljavanjem izbeglih sudbina.

Film „Beasts of No Nation“ (2015), nagrađivana je ratna drama smeštena u Africi, o dečaku koji se bori za život dok njegova zemlja prolazi kroz užasavajući rat. Film je prikazan na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Veneciji, gde je osvojio prestižnu nagradu „Marčelo Mastrojani“.

Biće prikazan i film „La Pirogue“ (2012), potresna priča o grupi izbeglica iz Senegala koji pokušavaju da na jednom splavu savladaju Atlantik i domognu se španske obale.

Još tri filma sa ovog festivala nosioci su značajnih svetskih nagrada. Film „In This World“ (2002), dokudrama o dvojici mladih Avganistanaca u Londonu, hvaljenog britanskog reditelja Majkla Vinterbotoma, nagrađena je Zlatnim medvedom na Berlinalu.

Film „Terraferma“ (2011) bio je italijanski kandidat za Oskara u kategoriji filmova van engleskog govornog područja, a usredsređen je na probleme zajednice u koju izbeglice dolaze.

WakEUp! festival - Marko Drobnjaković
Fotografije Marka Drobnjakovića

Na kraju, biće prikazan i „Welcome“ iz 2009. godine, koji prati sedamnaestogodišnjeg Bilala, Kurda koji iz rodnog Avganistana zbog ljubavi namerava da se zaputi u Veliku Britaniju.

WakEUp! – izložba

Festival WakEUp! zaokružiće izložba fotografija Marka Drobnjakovića, fotografa poreklom iz Beograda, koji je proteklih meseci intenzivno beležio crno-belu svakodnevicu izbeglica sa Bliskog Istoka na njihovom putu ka Starom kontinentu.

Petnaestak radova, koji precizno i više nego emotivno dočaravaju život u izbeglištvu, potcrtavajući razliku između života uljuljkanog u mir svakodnevice i života prožetog strahom i neizvesnošću na putu ka boljem sutra, biće izloženo od 13. do 16. decembra u Galeriji Štab.

Festival WakEUp! nastao je na tragu ideje prošlogodišnjeg Festivala tolerancije, sa ciljem da pokreće važna društvena pitanja i osvetljava ih iz različitih uglova.

Festival organizuje Hartefakt, uz pomoć Galerije 12HUB, Galerije Štab i Ustanove kulture Parobrod. (danubeogradu.rs)

1. WakEUp! festival – program

Ponedeljak, 7. decembar (19.00) – sreda, 9. decembar (19.00)
Galerija 12 HUB, Karađorđeva 59
Action WakEUp!

UK Parobrod, Kapetan Mišina 6a
Petak, 11. decembar
18.00… Beasts of No Nation
20.00… La Pirogue

Subota, 12. decembar
16.00… In This World
18.00… Terraferma
20.00… Welcome

Galerija Štab, Crnogorska 10
Nedelja, 13. decembar – sreda, 16. decembar
Izložba: Na putu, Marko Drobnjaković