Naslovna » Izlasci » Festivali » Alternative film/video 2015, od 8. do 12. decembra
Alternative film/video 2015 - The Exquisite Corpus
The Exquisite Corpus

Alternative film/video 2015, od 8. do 12. decembra

U Domu kulture Studentski grad, od 8. do 12. decembra, biće održan Alternative film/video 2015, festival novog filma i videa.

Jedan od najstarijih festivala eksperimentalnog filma i videa u Evropi u ovom izdanju ima 41 film iz 22 zemlje. Prijavljeno je više od 500 filmova.

Žiri u sastavu Ana Hušman, autorka iz Hrvatske, Nil Jang (Neil Young), filmski kritičar iz Engleske i Stevan Vuković, kustos i teoretičar iz Beograda, odabraće 10 filmova za Listu značajnih kinematičkih ostvarenja Festivala.

Dobitnici nagrada će biti gosti rezidencijalnog programa Akademskog filmskog centra Doma kulture Studentski grad u okviru koga će realizovati svoj novi film.Za dž

U vreme digitalnog filma i videa, glavni program će biti otvoren projekcijom sa 35 milimetarske filmske trake filma „The Exquisite Corpus“, svetski poznatog austrijskog avangardiste Petra Čerkaskog (Peter Tscherkassky) čiji su se filmoviredovno mogli videti, kao i ovaj, na Kanskom festivalu. Projekcija ovog soft core found footage filma će svakako biti događaj na Alternativama.

Intimni filmovi i improvizacije

Otvaranje festivala, posvećeno je rano preminuloj Vukici Đilas i njenim Home Movies filmovima koje je snimala 8 mm filmskom kamerom gotovo celog života.

Posle njene smrti 2003. prikazani su prvi i jedini put u dvorani Kinoteke. Pohranjeni u Arhivu alternativnog filma Akademskog filmskog centra, predmet su istraživanja kultnog reditelja Slobodana Šijana koji je napravio izbor, a daće i uvodnu reč. Kinematičke vrednosti ovih ličnih, intimnih ali i dnevničkih filmova biće podržane klavirskim improvizacijama piano dua LP (Sonja Lončar i Andrija Pavlović).

Pored okruglog stola sa temom „Alternativni film i video u vreme interneta“ i Istraživačkog foruma sa temom „Umetnost novih medija“, intrigantni istraživački program će biti izložba, projekcije i razgovor na temu: Beograd – Zagreb – Split: hrvatsko-srpska avangardna filmska preplitanja.

Izložba i projekcija posvećena nedavno preminulom Mihovilu Pansiniju, guruu jugoslovenskog avangardnog filma, osnivaču festivala GEFF u Zagrebu, premijera filma „Martinac“ Zdravka Mustaća o čuvenom splitskom avangardisti koji je svoj filmski put započeo u Beogradu, biće povod za razgovor o uticajima i preplitanjima hrvatskih i srpskih autora koja su jugoslovenski avangardni filmski pokret svrstala u sam vrh svetskog.

Alternative film/video 2015

A Different Paris

Fokus Festivala biće program A Different Paris u okviru koga će biti predstavljeni filmovi nezavisnih francuskih autora iz kino kluba Collectif Jeune Cinémakao i Festival des Cinémas Différents et Expérimentaux de Paris i ovogodišnji nagrađeni filmovi koje će predstaviti FrédéricTachou i Dunja Jelenković.

Ana Hušman, autorka iz Zagreba i član Žirija, predstaviće svoje najnovije filmove snimane 16 mm filmskom kamerom, a Bela Balaž Studio Internet Archivće u okviru teme festivala „Film u vreme Interneta“ predstaviti Sebestyén Kodolány iz Budimpešte.

Izložba video instalacija i projekcija video radova umetničkog para Doplgenger (Isidora ilić i Boško Prostran) „Neimenovani fragmenti“, istražuje kolektivno sećanje i medijsku interpretaciju događaja devedesetih godina prošlog veka u Jugoslaviji.

Radionica vizuelnog oblikovanja koju vodi Izvanredni Bob predstaviće rezultate svog rada završne večeri, vizuelno podržavši nastup DJ Hetem-a.

Ulaz na sve projekcije je besplatan. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.