Naslovna » Izlasci » Film » Bejl, Karel, Gosling i Pit: Opklada veka
Opklada veka

Bejl, Karel, Gosling i Pit: Opklada veka

Film „Opklada veka“ sa superzvezdama Holivuda prikazivaće se pretpremijerno od 24. decembra u domaćim bioskopima.

Ovaj naslov, koji je nominovan za Zlatni globus u četiri kategorije, zasnovan na istinitoj priči i knjizi Majkla Luisa a u režiji je Adama Mekeja.

U drami „Opklada veka“ glavne uloge tumače Kristijan Bejl, Stiv Karel, Rajan Gosling i Bred Pit.

Kad su četiri autsajdera videla ono što su velike banke, mediji i vlada odbili da vide, globalni kolaps ekonomije, oni su dobili ideju… Njihove hrabre investicije su ih odvele do mračnog podzemlja modernog bankarstva gde moraju da sumnjaju u sve i svakoga.

Knjiga koja je zainteresovala reditelja Mekeja i produkcijsku kuću Breda Pita, Plan B, da snime film o događajima koji će dovesti do ekonomske krize, potekla je iz uma pisca Majkla Luisa. Pošto je i sam radio u banci na Vol Stritu ’80-ih, Luis je napisao bestseler „Poker lažova“, duhovitu knjigu koja otkriva bogati i obmanjujući svet trgovine obveznicama.

Režija: Adam McKay. Uloge: Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Brad Pitt, Melissa Leo, Hamish Linklater, John Magaro, Rafe Spall, Jeremy Strong, Marisa Tomei i Finn Wittrock. Scenario: Charles Randolph i Adam McKay. Žanr: drama. Producenti: Brad Pitt, Dede Gardner, Jeremy Kleiner i Arnon Milchan. Originalni naziv i prevod filma: The Big Short / Opklada veka. Dužina trajanja filma: 130 minuta. Država i godina proizvodnje: SAD, 2015. U bioskopima od 31. decembra.

Kako su bankari ispali budale

Autor nije planirao nastavak sve do finansijskog kolapsa 2008. „Počeo sam da čitam o tome kako su velike banke, kao ona u kojoj sam radio, izgubile stotine milijardi dolara trugujući na tržištu drugorazrednih hipotekarnih kredita“, priseća se Luis.

„Zapitao sam se kako je to moguće pa sam se našao sa bivšim investicionim bankarima koji su izgubili poslove posle pada berze. Otišli smo na piće i jedan od njih mi je rekao da mi sve objašnjava zato što sam ja razlog njegovog ulaska u ovaj posao. Pročitao je moju prethodnu knjigu i poželeo da radi kao broker na Vol Stritu. Posle toga sam shvatio da sam ja stvorio krizu! Lično sam odgovoran za to što su ove budale izgubile sav taj novac, jer ih je moja knjiga zainteresovala za ovaj posao. Onda sam pokušao da shvatim zašto su ove velike banke poput Goldmana i Saksa, koje su prepune izuzetno pametnih i obrazovanih ljudi, uradile nešto tako glupo i suicidalno“.

Ali nisu ti pametni ljudi iz najboljih škola postali protagonisti u Luisovoj knjizi. On je pažnju usmerio na autsajdere koji su prkosili mudrosti banaka, vladinim regulatorima i medijskim stručnjacima i uložili sve što imaju na propast američkog hipotekarnog tržišta.

„Saznao sam za ove čudne marginalce koji su shvatili koliko je sistem postao korumpiran“, kaže on. „Oni su se kladili protiv banaka i zaradili bogatstvo – to su likovi koji su me zainteresovali“. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.