Naslovna » Izlasci » Film » Bioskopi: Anakleto, tajni agent
Anakleto, tajni agent

Bioskopi: Anakleto, tajni agent

Španski film „Anakleto, tajni agent“ prikazuje se u domaćim bioskopima.

Ako ste mislili da je agent 007 najšarmantniji i najneustrašiviji mačo muškarac, a Džoni Ingliš njegov najduhovitiji ekvivalent, upoznajte junaka najnovijeg španskog filma „Anakleto, tajni agent“ i shvatićete da ste bili u zabludi.

Ovaj tata-mata špijunaže u smokingu i u svakoj prilici sa cigaretom u ustima razoružaće vas za tili čas svojom spretnošću da uhvati i najopasnijeg kriminalca, a njegov smotani sin Adolfo začiniće akciju urnebesno smešnim scenama koje će vas dovesti do suza.

Adolfo je tipičan momak u tridesetim godinama koji je genetski predodređen da bude lenj i infantilan. Iz ušuškane životne kolotečine, u kojoj mu je omiljena disciplina rastezanje na sofi, Adolfo biva uvučen u akciju kakvu je do tada viđao samo u špijunskom filmu.

U celom tom metežu, Adolfo još otkriva da njegov otac nije samo seoski mesar, već Anakleto – tajni agent (Imanol Arijas) kakav se u današnje vreme retko viđa, i koji je strpao Vaskeza iza rešetaka. Kako bi preživeo osvetu ozloglašenog ubice i povratio naklonost devojke, Adolfo mora da izađe iz svoje zone udobnosti i sarađuje s ocem. Međutim, to neće biti nimalo lak zadatak.

Sa papira na veliko platno

Prva filmska adaptacija čuvenog stripa autora Manuela Vaskeza Galjega „Anakleto, tajni agent“, predstavlja najbolju režisersko-glumačku kombinaciju koju današnja španska kinematografija može da ponudi u prvoj tamošnjoj akcionoj komediji.

Mladom režiseru Havijeru Ruizu Kalderu pripala je čast da povodom 50. godišnjice legendarnog tajnog agenta Anakleta iz stripa preseli na veliko platno. Okupio je proverenu glumačku ekipu, mahom sastavljenu iz prethodnih ostvarenja, na čelu sa pojačanjem u vidu ikone španskog filma i pozorišta – Imanola Arijasa.

Rezultat je urnebesna akciona komedija, koja je i najvernije fanove slavnog špijuna oduševila verno preslikanom atmosferom iz stripa i glumcima koji neodoljivo podsećaju na nacrtane likove. „Anakleto“ je snimljen da bi se svideo i onima koji ga ne poznaju, a ljubitelji su junaka špijunskih filmova poput Džejmsa Bonda, ili poklonici španskog filma i humora. (danubeogradu.rs)

Originalni naziv i prevod filma: Anacleto agente secreto / Anakleto, tajni agent. Režija: Havijer Ruiz Kaldera. Uloge: Imanol Arijas, Kim Gutjerez, Berto Romero, Aleksandra Himenez, Karlos Areses, Eduardo Gomez, Emilio Gutjerez Kaba, Andreu Buenfuente, Silvija Abril, Hose Korbaćo i Rosi de Palma. Država i godina proizvodnje: Španija, 2015. Žanr: akciona komedija. Trajanje: 87 minuta