Naslovna » Izlasci » Film » Ciklus italijanskog filma u KC Grad
"Poseban dan" otvara ciklus italijanskog filma
"Poseban dan" otvara ciklus italijanskog filma

Ciklus italijanskog filma u KC Grad

Tokom decembra i januara, u saradnji sa Italijanskim institutom u Beogradu, Kulturni centar Grad pripremio je za ljubitelje filma četiri interesantne projekcije.

Za dž

Nedelja 20. decembar, 19 časova – Poseban dan / Un giorno speciale (2012), drama

Đina i Marko žive u predgrađu Rima. Dan kada su se upoznali je poseban dan, njihov prvi dan na poslu. Pred njima je budućnost i čini se da im sve ide na ruku. Đini se ostvaruje san da postane glumica, dok se Marku ukazuje šansa da se bavi poslom koji toliko želi, da postane vozač u rent-a-car firmi. Markov prvi angažman je da preveze Đinu koja ide na sastanak, ali pošto kasne moraju ceo dan da provedu zajedno. Putovanje od periferije do centra grada iskoristiće da uporede svoja iskustva i razmisle o budućnosti.

Film je bio u konkurenciji za nagradu Zlatni lav na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji 2012. godine.

Režija: Francesca Comencini
Uloge: Filippo Scicchitano, Giulia Valentini

Nedelja 3. januar, 19 časova – Građanin nula / Civico zero (2007), dokumentarni film

Civico zero je dokumentarni film, koji se bavi problemima imigracije i društvene isključenosti u Rimu, gde je i snimljen. Film je zasnovan na knjizi Il nome del barbone Federika Bonadone i podeljen je u tri epizode koje predstavljaju priče iz života.

Režiser: Francesco Maselli
Uloge: Ornella Muti, Letizia Sedrick, Massimo Ranieri

Nedelja 10. januar, 19 časova – Pazolinijev bes / La rabbia di Pasolini (2008), dokumentarni film, crno-beli

Filološka rekonstrukcija projekta vezanog za film Bes (La rabbia) Pjer Paola Pazolinija. Đuzepe Bertoluči, pokušavajući da bude što verniji originalnoj ideji, rekonstruisao je šesnaest minuta filma koji nikada do sada nisu prikazani i koji zajedno sa pedeset i tri minuta objavljena 1963. idealno predstavljaju delo koje je osmislio Pazolini.

Režiser: Giuseppe Bertolucci / Pier Paolo Pasolini

Nedelja 17. januar, 19 časova – Šta ću ja ovde / Ma che ci faccio io qui (2006), drama, komedija

Alesio ima 18 godina i veliki san: da pređe Evropu sa svoja dva najbolja prijatelja. Leto je već na pomolu i on je dobro izučio plan puta. Ali, nažalost, nije položio razred, roditelji su jako ljuti na njega i zabranjuju mu da ide na put. Alesio nije prihvatio kaznu i pobegao je na svom motoru. Zbog niza događaja koji su se odigrali on je ostao blokiran na rimskoj obali, gde je počeo da radi u jednom kupalištu. Mnoge nesreće obeležiće njegovo letovanje: beg, ljubav, neverovatni susreti. Iskustvo će Alesija naterati da shvati da ponekad “putovati” ne znači samo preći kilometre.

Režiser: Francesco Amato
Uloge: Daniele De Angelis, Chiara Nicola, Paolo Sassanelli, Alina Nedelea, Francesco Brandi, Manuela Ungaro, Maico Alberelli, Lidia Annechiarico

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.