Naslovna » Izlasci » Izložbe » Crteži žicom Nine Ivanović u Galeriji Haos
Nina Ivanović: crtež žicom iz kolekcije "Swing". Foto: ninaivanovic.com
Nina Ivanović: crtež žicom iz kolekcije "Swing". Foto: ninaivanovic.com

Crteži žicom Nine Ivanović u Galeriji Haos

Akademik Vladimir Veličković otvoriće u utorak 22. decembra u 20 časova u Galeriji Haos izložbu crteža Nine Ivanović, likovne umetnice iz Beograda, dobitnice nagrade za crtež Fondacije Vladimir Veličković za 2014. godinu. Ljubitelji umetnosti koji žele da vide kako izgledaju Ninini crteži žicom moći će da posete izložbu do 15. januara.

Postavka laureatkinje biće izložena u gornjem nivou Galerije Haos (Dositejeva 3). U isto vreme, u donjem delu galerijskog prostora biće predstavljeni radovi četiri pohvaljena kandidata na konkursu Fondacije Vladimir Veličković za 2014. godinu – Vladimira Sekulića, Milana Antića, Predraga  Đukića i Gorana Vitanovića.

O autorki i njenim radovima

Nina Ivanović rođena je 1986. godine u Beogradu. Diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2010. godine, smer slikarstvo. Izlagala i učestvovala na više grupnih izložbi, festivala, internacionalnih radionica i letnjih škola u zemlji i inostranstvu. Bila je član i izlagač u okviru organizacije nKA-ICA (Nezavisna kulturna asocijacija) tokom 2006 – 2010. godine, a od 2012.  sa još šest kolega osniva i vodi Umetnički prostor U10. Do sada je imala dve samostalne izložbe tokom 2012. godine, Elementi stvarnosti u Umetničkom prostoru U10 i Novi čovek Singidunuma u Barutani na Kalemegdanskoj tvrđavi, Beograd. Dva puta je nagrađivana za crtež – 2009. godine nagrada za crtež FLU, i 2014. god. prvom nagradom iz Fondacije Vladimir Veličković. Tokom tri meseca 2013/14. godine bila je na rezidencijalnom programu u Glo’Art centru u Belgiji. Živi i radi u Beogradu.

Tekst za Nininu samostalnu izložbu u Galeriji Haos napisao je Velimir Popović koji, između ostalog, kaže: “…Specifičnost serije Nininih radova o kojima je reč, sadržana je u mogućnosti da se serija shvati kao niz. Sa druge strane, odnosi između materijala kao takvog i materijalnosti samih radova, odvija se unutar ili “kroz” arhitektoniku poteza koja je u Nininom opusu shvaćena kao vrsta tkanja. Na taj način, nizu zglobljenih poteza otvara se pitanje tkanja, kojima se kompoziciono-tehnički elementi spajaju sa poetičkim…”

Rezultati konkursa Fondacije Vladimir Veličković za 2015. godinu

Priliku da razgovaraju sa autorkom izložbe i profesorom Vladimirom Veličkovićem novinari će imati dan pre otvaranja, na konferenciji za medije. Na istom skupu žiri u sastavu: akademici Dušan Otašević i Vladimir Veličković, dr Irina Subotić, vajar Mrđan Bajić i istoričarka umetnosti Borka Božović, objaviće imena novog laureata i pohvaljenih na konkursu Fondacije za 2015. godinu.

(danubeogradu.rs)