Naslovna » Izlasci » Pozorište » CZKD: Pred Beograđanima “Rat u doba ljubavi”
Rat u doba ljubavi / War in Times of Love / Lufta në kohën e dashurisë
Rat u doba ljubavi / War in Times of Love / Lufta në kohën e dashurisë

CZKD: Pred Beograđanima “Rat u doba ljubavi”

“Rat u doba ljubavi” Jetona Neziraja, u režiji Bljerte Neziraj, je pozorišna predstava koja stiže iz Prištine na scenu Centra za kulturnu dekontaminaciju u nedelju 13. decembra, u 20 časova.

Glavne junakinje su četiri žene, koje u jednom salonu za lepotu, zamišljenom salonu za lepotu, metafori, stvaraju okvir za duhovitu, ali i veoma ozbiljnu analizu intime, strasti, straha, ludila, tajni i želja, osvete… dovodeći pojedine teme do apsurda. Peti lik je muškarac, koji je tu da im pomogne da rečima, pesmom i plesom, u 28 scena i interesantnih obrta osvoje publiku i navedu na razmišljanje. Negde u pozadini je i ničim prikazana ali stalno prisutna istorija, ratna sećanja…

Mlada rediteljka sa Kosova Bljerta Neziraj posle tri uspešne međunarodne predstave donosi publici još jednu provokativnu, sa tragičnim i komičnim obrtima i iznad svega humorom, koji pobeđuje sve okolnosti.

Poznati dramski pisac iz Prištine Jeton Neziraj već godinama sarađuje sa umetnicima u Beogradu. Predstave po njegovim, ili delom po njegovim tekstovima “Patriotic Hypermarket” i “Enciklopedija živih” u izvođenju srpsko-albanskih ansambala, zatim “Rušenje Ajfelove kule” i “Let iznad kosovskog pozorišta” igrane su pred beogradskom publikom u Centru za kulturnu dekontaminaciju i Bitef teatru.

Podsetimo, produkcijska kuća Jetona Neziraja “Multimedija centar” (Qendra Multimedia), koja je producent predstave “Rat u doba ljubavi”, koproducent je, zajedno sa “Radionicom integracije” Mikija Manojlovića, predstave “Romeo i Julija”.

U predstavi “Rat u doba ljubavi” igraju“: Aurita Agushi, Shengyl Ismaili, Shkelzen Veseli, Albulena Kryeziu i Molkë Maxhuni.

Koreografiju potpisuje Adrienne Hart, muziku Gabrielle Marangoni, scenografiju i kostime Igor Vasiljev i Isidora Spasić, a scenski menadžment Lendita Idrizi.

Predstava “Rat u doba ljubavi” (War in Times of Love, Lufta në kohën e dashurisë) premijeru je imala 5. maja u Prištini, posle čega je započela svoj život i na scenama i festivalima u inostranstvu.

„One ćaskaju dok se podvrgavaju depilaciji i drugim oblicima kozmetičke torture. U metaforičkom korišćenju salona lepote, pridruženom postojećem već kobajagi svetom, lepota je često povezana sa varanjem – sebe i drugih – ne bi li se posleratni period učinio podnošljivim i uopšte mogućim. Iza provokativnog naslova, koji sadrži efekat oksimorona, i takoreći izokreće sastojke jednog ekplozivnog koktela, predstava promišlja na istovremeno duhovit i maštovit način raspad Jugoslavije“, navedeno je u pariskom Le Billet des Auteurs de Théâtre povodom predstave “Rat u doba ljubavi”.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković