Naslovna » Izlasci » Izložbe » Dafiment kalendar za 2016. godinu
Dafiment kalendar iz 1992. godine polazna tačka
Dafiment kalendar iz 1992. godine polazna tačka

Dafiment kalendar za 2016. godinu

Centar za grafiku i vizuelna istraživanja „Akademija“ krajem svake godine predstavlja originalan kalendar za nastupajuću, koji izrađuje poznati umetnik, po pozivu.

Za četvrtak 17. decembar, sa početkom u 20 časova, najavljena je promocija kalendara za 2016. godinu, pod nazivom Dafiment kalendar, koji je izradio likovni umetnik Ivan Šuletić. Kalendar je i eksponat izložbe autora, koju Beograđani zatim mogu videti na istom mestu, u Galeriji centra, Pariska 16, do 7. januara.

Dafiment kalendar je šesnaesti po redu projekat ove vrste. Uobičajeno, odštampan je u ograničenom ekskluzivnom tiražu od 70 komada, u tehnici sito štampe. Sastoji se iz dva dela: uvećanog citata džepnog kalendara iz 1992. koji je pripadao majci autora, i džepnog kalendara za 2016. godinu.

U okviru vizualnog rešenja kalendara autor ne tretira koncept vremena kao naučnu kategoriju, već kao subjektivno iskustvo, kao dimenzije ličnih i društvenih kretanja. Iako vreme, kalendarski, ide jednosmerno, pravolinijski, oslanjajući se na lično iskustvo umetnik govori da sadržaj vremena, zapravo, stvara sopstvene linije kretanja, koje često ne prate zadato.

Kroz pretpostavljanje odnosa ličnog i javnog vremena dolazi se do saznanja da ona stoje neusaglašeno. Svakako, u radu Šuletića prisutna je „troslojna“ istoričnost – uopštenog numerički predstavljenog vremena, lokalne društvene i političke stvarnosti te godine, i privatnog vremena majke umetnika, čega je i on sam svedok. Odnosa između ta tri vremena može, ali i ne mora biti, što zavisi isključivo od svesti i lične odgovornosti.

Potpuno intimno, umetnik je uvećani i multiplikovani kalendar iz 1992. godine zamislio kao predmet ispitivanja, postavljajući ga pod “lupu“ (otud i uvećanje), dok je džepni kalendar za 2016. funkcionalan, i predstavlja za Šuletića izazov. Umetnik oba kalendara doživljava kao celinu.

Ivan Šuletić (1982) je vizuelni umetnik, živi i radi u Beogradu. Diplomirao je na Slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 2007. godine, gde je dve godine kasnije završio specijalističke studije. Doktorirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2015. Izlagao je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Šuletić je jedan od osnivača i kourednika internet magazina za savremenu umetnost „Supervizuelna“, finalista nagrade D.B.Mangelos za 2014. i 2015. godinu i dobitnik druge nagrade Niš Art Fondacije za 2015. godinu. Radi kao asistent na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.

(danubeogradu.rs)