Naslovna » Izlasci » Izložbe » Dom Jevrema Grujića otvoren 1. i 2. januara
Dom Jevrema Grujića

Dom Jevrema Grujića otvoren 1. i 2. januara

Muzej umetnosti, istorije i diplomatije, Dom Jevrema Grujića, biće otvoren 1. i 2. januara od 11.00 do 17.00.

Muzej će se po prvi put pridružiti i manifestaciji Ulica otvorenog srca koja se tradicionalno održava 1. januara u Svetogorskoj ulici, kada će ture uz kustosa biti na svakih 15 minuta. Ovaj jedinstveni muzej čuva umetničku kolekciju sakupljanu tokom dva i po veka.

Svi sugrađani i strani turisti koji posećuju Beograd za vreme praznika moći će da vide kolekciju koju čine dela najznačajnijih srpskih slikara Paje Jovanovića, Uroša Predića, Steve Todorovića, Uroša Kneževića, Zore Petrović i drugih; zatim, skulpture, stilski nameštaj, oružje iz Prvog i Drugog srpskog ustanka, među kojima je i puška Hajduk Veljka, umetnički predmeti, kao i bogat arhivski materijal i to sve u autentičnom ambijentu gradske vile s kraja 19. veka.

Moći će da se prošetaju salonima u kojima su organizovani čuveni novogodišnji balovi, vide srpsku Mona Lizu, najstariju sačuvanu venčanicu u Srbiji, najlepše kraljevske darove i čuju neispričane priče o tradiciji i običajima u beogradskim građanskim kućama s kraja 19. veka.

Posle obilaska muzeja, moći će se opustiti i uživati u toploj prazničnoj atmosferi, čaju i slatkom posluženju u novootvorenom salonu za čaj u Domu Jevrema Grujića.

Iako najstariji, zvanično zaštićen spomenik kulture u Beogradu, Dom Jevrema Grujića je najmlađi muzej u našoj prestonici, otvoren septembra ove godine pod pokroviteljstvom Grada Beograda. (Beoinfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.