Naslovna » Izlasci » Festivali » FEST 2016 otvara domaći film „Vlažnost“
FEST 2016 - Vlažnost

FEST 2016 otvara domaći film „Vlažnost“

44. FEST 2016, otvoriće film „Vlažnost“, beogradskog reditelja Nikole Ljuce.

„Vlažnost“ je moderna priča sa primesama trilera, prati lik Petra, mladog menadžera čiji život dobija neočekivani obrt kada njegova žena iščezne, a on pokuša da njen nestanak sakrije od svih i nastavi sa normalnim životom.

Dok danju pokušava da održi savršenu sliku koju je o sebi izgradio, noću ne može da spava; počinje da trči praznim ulicama i suočava se sa drugačijim licem grada, njegovim kontrastima i sukobima koje nikada do tada nije primećivao. U periodu od nedelju dana, Petrov život uvučen je u kovitlac događaja, njegovi strahovi i nesigurnost sve više izlaze na površinu i što se on više trudi da ih potisne, oni su sve jači.

„Vlažnost“ je celovečernji debi Nikole Ljuce koji se istakao kratkim filmovima „Četvrtak“, „Narednik“ i „Scene sa ženama“ koji su prikazivani na mnogim međunarodnim i domaćim filmskim festivalima.

Ko-scenaristkinja filma je Staša Bajac, a u glavnim ulogama su Miloš Timotijević i Tamara Krcunović. Ostale uloge tumače Slaven Došlo, Katarina Marković, Vanja Ejdus, Maria Kraakman, Jasna Beri, Jelena Stupljanin, Borka Tomović, Biljana Keskenović, Vladimir Aleksić, Milan Marić, Feđa Stojanović, kao i holandski glumac srpskog porekla Dragan Bakema, kome je ovo prva uloga u domaćem filmu.

Nova energija

Ljuca je ovim rečima prokomentarisao to što njegov debi otvara 44. FEST:

– Godine 2001, FEST je prikazao dva meni jako bitna filma. „Ples u tami“ na otvaranju i „Magnoliju“ na zatvaranju. Ta dva filma su bila prelomna da ja počnem da se bavim režijom. Oni su u meni izazvali onaj poseban trenutak koji čoveku da smisao, znao sam ko sam i šta želim od života. A to je bilo na FEST-u. Od tada je bilo još dosta filmova koji su me formirali, na tom istom FEST-u, u salama Sava centra i DKC-a. 2014. godine završavam snimanje svog prvog dugometražnog filma „Vlažnost“, baš ispred tog Sava centra, i shvatam da su me Lars Fon Trir i Pol Tomas Anderson posredno i doveli tu. Sad znam da će moj film otvoriti FEST, da ću ja sa svojom ekipom moći da se poklonim posetiocima i vernoj publici baš u Sava centru i da odatle započnemo život našeg filma. Osećaj sreće i zahvalnosti je dublji i kompleksniji nego što može da se opiše rečima.

– Radujem se susretu publike FEST-a sa potpuno novom energijom koju u domaću kinematografiju donosi film „Vlažnost“ – rekao je umetnički direktor FEST-a, Jugoslav Pantelić. – Nikola Ljuca je jedan od onih autora koji je uspeo da svojim dugometražnim debijem opravda i najzahtevnija očekivanja od svih nas koji pratimo njegovo dosadašnje stvaralaštvo.

Premijera ovog filma se dugo očekuje, budući da je od samog svog začetka projekat privlačio pažnju mnogobrojnim podsticajima koje je dobijao od prestižnih fondova i festivala. Prvi uspeh zabeležio je početkom 2011. kada je odabran za učešće na „Script Station“ platformi za razvoj scenarija u okviru filmskog festivala u Berlinu.

Scenario je bio jedan od 12 iz celog sveta koji su nagrađeni finansijskom podrškom za razvoj holandskog „Hubert Bals“ fonda.

Film „Vlažnost“ na FEST-u se prikazuje se u okviru takmičarskog programa „Srpski film“.

44. beogradski međunarodni filmski festival FEST biće održan od 26. februara do 6. marta 2016. godine. (danubeogradu.rs)