Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Gardijan o Beogradu na vodi – Ne da(vi)mo istinu
Beograd na vodi

Gardijan o Beogradu na vodi – Ne da(vi)mo istinu

Tekst o projektu Beograd na vodi, objavljen u britanskom listu Gardijan 10. decembra,  izazvao je, sudeći po broju komentara, punu pažnju javnosti. Razloga i povoda je dovoljno za obimnu analizu teme, a autor Herbert Rajt (Herbert Wright) se potrudio da ona upravo takva bude.

Prva interesantna činjenica, istaknuta u naslovu i globalno značajna, je dolazak petrodolara iz Ujedinjenih Arapskih Emirata baš u Beograd, baš na obalu Save. U tekstu se navode i druge investicije kompanija iz Emirata u Srbiji.

Druga činjenica – i to vredi posebno naglasiti, je protivljenje Beograđana projektu Beograd na vodi. Herbert Rajt je pred čitaoce izneo sve relevantne faktore, kako bi pokazao složenost okolnosti u kojima se investicija, vredna tri i po milijarde evra, realizuje.

Nažalost, bez ikakvog smisla i razloga, većina srpskih medija je pišući o tekstu u Gardijanu prenela samo reči “divljenja”, izvrćući suštinu profesionalnog pristupa autora, koji je dozvolio da o Beogradu na vodi govore akteri. Navodimo samo njihova imena, kako bismo ilustrovali širinu i ozbiljnost napisanog.

Reč je data Nikoli Nedeljkoviću generalnom direktoru Beograda na vodi, Dobrici Veselinoviću jednom od aktivista pokreta „Ne da(vi)mo Beograd“, Balši Božoviću, predsedniku beogradskog odbora Demokratske stranke, Maji Lalić, osnivaču prostora „Mikser House“. Navedena su mišljenja o projektu gradskog arhitekte Milutina Folića, Ljudmile Stratimirović umetničkog direktora Kulturnog centra „Grad“, članova iseljenih porodica.

Zabeležena je i izjava Jovana Jelovca, osnivača Beogradske nedelje dizajna, koji je organizovao da čuvene arhitekte Daniel Libeskind i Jan Gel izrade projekat “Grad na vodi”, planiran na mestu Luke Beograd.

Beograd na vodi, tako, u analizi koju danas čita svetska javnost, ima pristalice i protivnike, nesporne vrednosti i podjednako nesporne probleme, finansijske nepoznanice, estetske nedoumice, ekološke prednosti i mane, otvorena pitanja na koja ćemo odgovore imati za koji mesec ili godinu, kada pojedine faze budu realizovane.

Još jednom: Ne da(vi)mo istinu

Tekst u Gardijanu, dakle, nije turistički vodič, jeftin pamflet, niti plaćeno propagandno štivo.

Herbert Rajt je autor tri knjige o neboderima i urbanizmu i jedan je od urednika Blueprint-a, vodećeg britanskog magazina za arhitekturu i dizajn. Bio je gostujući kolumnista izdanja Britanskog kraljevskog arhitektonskog instituta i saradnik na Phaidon-ovoj enciklopediji arhitekture.

Rajtova lična zapažanja o Beogradu bogata su detaljima i imaju podjednaku dozu kritike, divljenja lepoti, gorčine, nade u pobedu kreativnosti… koju svakodnevno promišljaju i osećaju Beograđani.

U opširnom tekstu govori se i o (ne)transparentnosti projekta, značenju žute patke simbola pokreta „Ne da(vi)mo Beograd“, značaju i autentičnosti Savamale, istoriji i “ne-tako-lepoj istoriji” Beograda… Autor piše o Beogradu onakvom kakav zaisa jeste.

Dobro bi bilo pročitati ceo tekst. Objektivan i profesionalan, za Beograd, metropolu u kojoj se čuju svi glasovi, bez cenzure i autocenzure, duboko je afirmativan. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.