Naslovna » BG servis » GSP: Promene u prevozu i nove linije
GSP - autobusi

GSP: Promene u prevozu i nove linije

Već od prvog meseca 2016. godine počeće postepeno da se uvode nove linije i menjaju postojeće u Beogradu.

Gradska direkcija za javni prevoz saopštila je da će tokom januara doću do pojedinih izmena dok će do kraja godine biti i drugih izmena ali da to zavisi od izgradnje novih terminusa, tj. okretnica.

Tako će u januaru ponovo biti uveden tramvaj 11, koji će saobraćati trasom Kalemegdan Donji grad – Blok 45, a ta linija je uvedena na zahtev građana.

Biće uvedena i linija 404, koja će krećući se trasom Ripanj – Trešnja, prolaziti kroz naselje Prnjavor, koje do sada nije imalo javni prevoz.

Linija 56L, koja je saobraćala od Zelenog venca do Čukaričke padine, biće ukinuta.

Linije 27 i 67 biće spojene, pa će autobusi na liniji 27, od Mirijeva 3 umesto do Trga Republike, produžiti trasu do Bloka 70A na Novom Beogradu.

Autobusi na liniji 38, koji su saobraćali trasom Šumice – pogon Kosmaj, ubuduće će ići od Šumica do Velikog mokrog luga, dok će linija 406 biti produžena pa će ići od Voždovca do Belog potoka.

Vozila javnog gradskog prevoza na liniji 72 će od Zelenog venca do Aerodroma, umesto ulicom Nedeljka Gvozdenoića, odnosno Bežanijskom kosom, ubuduće saobraćati Vojvođanskom ulicom.

Linije 505 i 709 delimično će izmeniti trase, a linija 705 će u cilju razionalizacije biti objedinjena sa linijom 706E, pa će od zemunskog Keja oslobođenja saobraćati do Aerodroma Batajnica.

A kad se izgrade nove okretnice…

Tokom naredne godine doći će do izmene drugih linija, a druga faza vezana je za izgradnju novih terminusa.

Zbog izmeštanje okretnica sa Trga Republike, Studentskog trga i Dorćola (Dunavska), uvođenja pešačke zone u centralnom gradskom području i dislociranja trolejbusa iz Vasine ulice u Francusku biće izgrađeno novo stajalište Dunavska, u Dunavskoj ulici, naspram trolejbuskog depoa.

Tu će ubuduće stajati okretati 19, 21, 22, 28, 29, 41 i autobusi 26, 31, 32e, 35, 43 i 44.

Biće izgrađeno i stajalište Novi Beograd – Ušće, pored Brankovog mosta na Ušću, gde će ubuduće stajati autobusi na liniji 27E, kao i Novi Beograd – Blok 20 na parking prostoru u ulici Vladimira Popovića, gde je predviđeno stajalište za linije 96, elektrobus liniju i minibus liniju E9.

U sklopu izgradnje kompleksa Autobuske i Železnčke stanice biće izgrađeno i stajalište Novi Beograd – Blok 42, uz Bulevar Milutina Milankovića gde će ubuduće okretati linije 46 i 601.

Na zahtev građana i Opštine Grocka, biće uvedena posebna linija za Grocku, pa će na ulazu u naselje iz pravca Begaljice biti izgrađeno stajalište, odakle će polaziti 301.

U sklopu projekta „Beograd na vodi“ uvodi se i privremena lokacija Autobuske stanice Lasta za prigradske linije Obrenovac, Lazarevac, Sopot, Mladenovac u okviru Bloka 42, na postojećem parkingu naspram Otvorenog tržnog centra.

Neke linije prevoza već su izmenjene tokom 2015. godine. Uvedene su linije 66 od Vukovog spomenika do NTP Zvezdara, 311 od Ustaničke do Leštana i linija 505 Miljakovac 1 – Miljakovačke staze.

Do sada su izmenjene trase linija 102, 534 i 707.

Predlog je sačinjen na osnovu studije Saobraćajnog fakulteta, a usaglašen je sa promedbama opština i građana.