Naslovna » BG servis » Istanbul: 30.000 lala za Beograd
Istanbul: 30.000 lala za Beograd

Istanbul: 30.000 lala za Beograd

Grad Istanbul je poklonio Beogradu 30.000 lala a ambasador Turske Mehmet Kemal Bozaj i domaćini zasadili su simbolično nekoliko lukovica lala.

Jedan deo lala biće zasađen u Akademskom parku, dok će ostale lale krasiti druge cvetne površine u gradu.

Turski ambasador je uložio veliki napor da lale budu zasađene u Beogradu, a povod su i pregovori koji se vode već neko vreme da Beograd i Istanbul postanu zbratimljeni gradovi.

– Pre potpisivanja ovog memoranduma nismo hteli da propustimo sezonu sadnje lala, koja je u novembru i decembru, i bilo nam je veoma važno da poklon od 30.000 lala stigne u Beograd u to vreme. Želim da zahvalim Upravi Beograda, gradonačelniku i rukovodstvu „Zelenila – Beograd“ na uspešnoj saradnji i nadam se da će Beograd procvetati u proleće zahvaljujući ovoj donaciji – rekao je Bozaj.

Memorandumom o bratimljenju uspostaviće se šira saradnja Srbije i Turske.

Gradska vlada najavila je da će uzvratiti poklonom kojim će se Istanbul ponositi.

Istorijske veze

Najveća šuma u Istanbulu, koja se prostire na više od šest hiljada hektara, pluća ovog grada iznad zapadnog dela Bosfora, zove se Beogradska šuma. Istanbul ima i Beogradsku kapiju na staroj tvrđavi, a upravo pored nje je 1450. godine sazidana crkva koja nosi ime našeg glavnog grada i koja je obnovljena 1830. godine.

Nadomak Beogradske šume od 15. veka živeli su naši ljudi, poreklom iz Beograda, koji su je čuvali, ali i izvore vode iz kojih se snabdevao Istanbul. Oni su živeli u Beogradskom selu. Danas je Beogradska šuma omiljeno izletište Istanbula.

I mi u Beogradu imamo podsećanje na Istanbul. Jedna od najlepših kapija na Beogradskoj tvrđavi zove se Stambol kapija jer se nalazila na putu prema Istanbulu. Imamo i Bajrakli džamiju koja se nalazi nedaleko odavde, a koja je sagrađena 1575. godine.

Cveće na proleće

„Zelenilo – Beograd“ će zasaditi ukupno 400.000 komada jesenjeg cvetnog rasada.

Osim lala, Beograd će na proleće krasiti i drugo cveće – dan i noć, bele rade, šeboj i drugo, i to u paleti od 20 različitih boja i nijansi.

Na ovaj način uz mnogo truda i ulaganja JKP „Zelenilo – Beograd“ kontinuirano obezbeđuje lep i atraktivan izgled zelenih površina u Beogradu, što i jeste jedan od glavnih zadataka preduzeća. (Beoinfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.