Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba 2 u 1: Tri boja vina
Tri boje vina (foto: Shutterstock)
Tri boje vina (foto: Shutterstock)

Izložba 2 u 1: Tri boja vina

U Galeriji nauke i tehnike SANU, 23. decembra od 16.30, biće otvorena izložba „Tri boja vina – Čovek i vino“, a istog dana od 18.00 i drugi deo ove postavke „Geologija i vino“ u Galeriji Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu.

Multidisciplinarna izložba „Tri boje vina – Čovek i vino“ obuhvata botanički, agrikulturni, istorijski i etnološki aspekt uzgajanja vinove loze i proizvodnje i upotrebe vina. Izložba predstavlja sveobuhvatne informacije o kulturološki i civilizacijski veoma rasprostranjenom piću koje je neraskidivo povezano sa prirodom i prirodnim procesima, ali koje takođe ima višestruki značaj za čoveka, ne samo kao napitak već u određenoj meri i kao civilizacijski faktor.

Postavka obuhvata herbarijumski materijal, vizuelni prikaz različitih vina, fotografije snimljene na originalnim lokacijama, karte, crteže kao i audio-vizuelne i digitalne instalacije.

Kultno piće, statusni simbol…

Vino je kultno piće, statusni simbol, pečat civilizacijskog uzdizanja… i upravo naša, pomalo neobjašnjiva opčinjenost jednim prevrelim grožđanim sokom ukazuje koliko smo zapravo vezani za Prirodu i prirodne procese.

Na izložbi „Geologija i vino“ ćete saznati kako je čovek od divlje loze „stvorio“ pitomu; koje su osnovne razlike između belog, crnog i roze vina; zašto je to neobično „pivo sa planina“ u Asiriji postalo statusni simbol, a u antičkoj Grčkoj filozofsko piće: šta je to „đavolsko vino“ i kako je ugljen dioksid proslavio pokrajinu Šampanj.

Međutim, uprkos putu vina kroz civilizacijske uspone i padove i hiljadama godina duge vinske kulture, ovaj napitak ne bi postojao da nije same Prirode, jer za svako vino, bilo da je ono dobro ili loše, neophodna je jedna biljka i jedna gljiva, vinova loza i kvaščeva gljivica, bez njih nema ni vina. A čarobna formula koja, bez razlike, utire put svim vinima ovoga sveta vrlo je jednostavna – zove se alkoholno vrenje i u potpunosti je dar Prirode.

Organizator izložbe je Prirodnjački muzej. Autori izložbe su Aleksandra Maran Stevanović i Desa Đorđević Milutinović.

Izložbe „Tri boje vina“ biće otvorene do 27. februara. (danubeogradu.rs)