Naslovna » Izlasci » Pozorište » Jubilej Plavog pozorišta, četiri dana za teatar
Pozorišna predstava “Ines i Garsen”, Daniela Damiani i Saverio Fiano
Pozorišna predstava “Ines i Garsen”, Daniela Damiani i Saverio Fiano

Jubilej Plavog pozorišta, četiri dana za teatar

Od 4. do 7. decembra Plavo pozorište organizuje programe za poznavaoce i ljubitelje teatarske umetnosti, sa kojima će obeležiti 20 godina rada. Pod imenom Međunarodni pozorišni susret Transgresija / Prekoračenje pripremljeni su razgovori, tribine, predavanja, koncert i tri predstave pozorišta iz Poljske, Nemačke i Italije.

U petak, 4. decembra, u 20 časova, Međunarodni pozorišni susret Transgresija / Prekoračenje počinje koncertom Plavog pozorišta u Centru za kulturnu dekontaminaciju. Učestvuju: Dejan Stojković, Maša Jelić, Jelena Martinović i Marko Potkonjak.

Dnevni programi u subotu i nedelju održavaju se u Plavom pozorištu, u zgradi BIGZ-a u Bulevaru vojvode Mišića.

Subota, 5. decembar

11:00 – 13:00 Laboratorija različitosti. Prezentacija/predavanje. Zigmar Šreder (Teatarlabor, Bilefeld, Nemačka

14:00 – 16:00 Motivacija i kreativnost: duel ili ples? Seminar. Kulturno-umetnička asocijacija Aletea (Milano, Italija)

17:00 – 19:00 U povodu jedne pozorišne tradicije. Sesija

Učesnici: DAH teatar, ISTER teatar, Projekat objektivna drama, Pozorišna asocijacija Miraž, HLEB teatar, Jelena Bogavac (rediteljka i dramatruškinja BITEF teatra), PLAVO pozorište

Moderator: Dijana Milošević (DAH teatar, Beograd)

Nedelja, 6. decembar

11:00 – 13:00 Grotovski, prošlost i sadašnjost. I oni koji su njime inspirisani. Predavanje Kamile Klamut (Teatar Zar/ Grotovski institut, Vroclav, Poljska) ilustrovano fragmentima iz filmova

14:00 – 16:00 Motivacija i kreativnost: duel ili ples? Seminar. Kulturno-umetnička asocijacija Aletea (Milano, Italija)

17:00 – 18:00 Prezentacija „Centra za razvoj ljudske i kreativne dimenzije – Santa Libera“: Masimo Đaneti (Kulturno-umetnička asocijacija Aletea, Milano, Italija)

18:00 – 19:00 Jedno pozorišno prijateljstvo. Razgovor. Masimo Đaneti (Kulturno-umetnička asocijacija Aletea, Milano, Italija) i Nenad Čolić (Plavo pozorište, Beograd)

Svi programi su na engleskom jeziku. Ulaz je slobodan, osim za seminar Motivacija i kreativnost: duel ili ples? za koji je participacija 20 evra.

Pozorišne predstave

“Kamil”, režija Kamila Klamut, Teatar Zar, Grotovski institut, Vroclav, Poljska
Subota, 5. decembar, 20 časova, Centar za kulturnu dekontaminaciju

Kamil Klodel je bila vajarka, sestra Pola Klodela, partnerka i umetnička saradnica Ogista Rodena. Poslednjih trideset godina života Kamil Klodel je provela u instituciji za mentalno obolele. Poslednja fotografija Kamil Klodel je dala impuls koji je direktno uticao na formu predstave. Na fotografiji su Kamil i prijateljica koja ju je posetila u bolnici, što je izazvalo slapove uspomena.

 “Seansa, prizivanje posebne vrste”, Teatarlabor, Bilefeld, Nemačka.
Nedelja, 6. decembar, 20 časova, Kulturni Centar REX

Pet izgubljenih duša se sastaju zbog naročitog prizivanja: Seansa portretiše priče na ivici mračnog, na granici iluzije i stvarnosti. Ploveći kroz noć ove figure opsesivno prizivaju život i smrt. Kroz svoje songove, tekstove i akcije, oni obelodanjuju jedinstveni univerzum ludih noćnih mora – duboko mračnih i veoma komičnih, fascinantnih i uznemirujućih… Oni pričaju o sebi i o borbi sa svojim demonima. Nebo i pakao – nisu uvek negde drugde.

“Ines i Garsen”, Kulturno-umetnička asocijacija Aletea, Milano, Italija
Ponedeljak, 7. decembar, 20 časova, Kulturni Centar REX.

Pozorišna predstava rađena  na osnovu  slobodne adaptacije teksta „Iza zatvorenih vrata“ Žan-Pol Sartra. Dva lika, muškarac – Garsen i žena – Ines, osuđeni su na večni zajednički život u paklu gde, doduše na eksterman način, iznova kreiraju  uslove jednog  bliskog  i neizbežnog odnosa između dve osobe. Iz predstave izvire gorka konstatacija da postojimo samo kroz druge, i zahvaljujući drugima, a njihova percepcija i njihov sud o nama nas definišu.

Drugi je moj pakao, ali je u isto vreme i moje ogledalo. Možda samo tako možemo bolje upoznati život, otkriti da li je san ili ne, i ići iznad…nas samih…

Cena ulaznica za pozorišne predstave je 300 dinara.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković