Naslovna » Izlasci » Izložbe » KC Grad: Koraksove karikature u knjizi i na izložbi
Koraks: Autoportret
Koraks: Autoportret

KC Grad: Koraksove karikature u knjizi i na izložbi

“Trajno prošlo vreme, hronologija / 1990-2001“ naziv je knjige karikatura Predraga Koraksića Koraksa, koja će u četvrtak 17. decembra, u 19 časova, biti promovisana u Kulturnom centru Grad.

O knjizi govore Vladimir Pištalo, književnik, jedan od autora uvodnog teksta, i Predrag Koraksić.

U istom prostoru posetioci će moći da vide izložbu najnovijih Koraksovih karikatura, koju će otvoriti Zoran Kesić. Moderator večeri je Bojan Marjanović.

Poseta ovom događaju prilika je da publika svojim prisustvom Koraksu čestita na nedavno dobijenom priznanju – Nagradi „Verica Barać“ koju dodeljuje Savet za borbu protiv korupcije.

Knjiga “Trajno prošlo vreme, hronologija / 1990-2001“ u izdanju izdavačke kuće  Alexandria Press iz Beograda, na 355 strana, pored majstorskih Koraksovih karikatura, sadrži objašnjenja i napomene istoričara na srpskom i engleskom jeziku. Ona je svojevrsni vodič kroz prošlost koja još uvek traje i čije posledice i direktne implikacije i danas proživljavamo.

Knjigu je priredila istoričarka dr Branka Prpa. Uvodne tekstove su napisali Dušan Makavejev, Bora Ćosić i Vladimir Pištalo.

Legendarni karikaturista Predrag Koraksić Koraks, svojim duhovitim i ubojitim ctežima, bolje od svakog komentara i analize, opisao je zbivanja na prostoru bivše Jugoslavije poslednjih decenija. Koraksova dnevna hronika te, po mnogo čemu, najgore decenije u novijoj istoriji našeg prostora ima efekat i otrežnjenja i moguće terapije.

Rekli su o Koraksu

“Čudesne i naizgled tako daleke zime ’96/97. desila se neobjašnjiva plima takozvanih šetača po mrazu… Niko ništa nije čak ni tražio, sem da se svaki glas broji kao jedan glas.Rado bih izjavio da su te zimske čarolije u mnogome dugovale po svojoj građanskoj pismenosti Koraksovom grafičkom iskazu”
Dušan Makavejev

“Ne znam nijednog karikatursitu koji sad radi bilo gde u svetu koji je neprestano tako inventivan i tako konzistentno dobar “
Čarls Simić

“…silno oduševljenje izbija iz čovekova srca pri Koraksovim crtežima koji razotkrivaju zlo, mržnju, ubilački dar diktatora, nema tu grohota iz cirkuske arene…”
Bora Ćosić

“Jedna od božjih zapovesti, u slobodnom prevodu, glasi: Ne budi lažni svedok! Koraks je ispunio tu zapovest. Bez oaza čistote kakvo je Koraksovo delo, naše brutalno vreme izgledalo bi gore.”
Vladimir Pištalo

“Predrag Koraksić je najgori karikaturista na svetu. Kada gledam njegove crteže, dođe mi da više ne budem levičar”.
Mirjana Marković

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković