Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Kolarac: Tradicionalni decembarski koncert Jovana Kolundžije
Jovan i Nada Kolundžija
Jovan i Nada Kolundžija

Kolarac: Tradicionalni decembarski koncert Jovana Kolundžije

“Muzika je moja priča” – naziv je koncerta maestra Jovana Kolundžije u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Tradicionalni decembarski susret sa publikom počinje u 20 časova, u sredu 16. decembra.

Koncerti Jovana Kolundžije u Beogradu uvek su poseban umetnički događaj, koji privlači brojne poštovaoce, različitih generacija. Maestrova priča koja nikada nije težila prolaznoj atrakciji, već je nepokolebljivo ukazivala na ozbiljan, posvećen i dubok odnos umetnika i instrumenta, kao i zadivljujuća virtuoznost, razlozi su što ga publika voli i ceni.

Svoje programe Jovan Kolundžija uvek formira na muzičkim delima trajne lepote i vrednosti. I na predstojećem koncertu posetioci će imati priliku da se u to uvere. Na programu su sonate Leklera i Betovena, muzika Sensansa, Krajslera i Gardela.

Maestro Kolundžija još od studentskih dana nastupa sa sestrom, pijanistkinjom Nadom Kolundžijom, pasioniranom pobornicom savremene muzike. Ona će na ovom koncertu odsvirati tri tanga.

Beograđanin sugrađanima

Muzičku priču Jovana Kolundžije čine brojne osvojene nagrade od Pariza, preko Londona, Zagreba, Beograda, Budimpešte. Čine je i najznačajnija domaća priznanja – Oktobarska nagrada, Vukova, Zlatna lira, Gramata patrijarha Pavla, Zlatni beočug… Tu su, takođe, i brojne turneje u Evropi, Americi, Kanadi, Aziji, Juznoj Americi; nastupi u eminentnim salama sveta; grandiozni ciklusi koncerata i na kraju – oko 4000 nastupa i koferi puni dobrih kritika.

Iako je mogao da se zaustavi u bilo kojoj svetskoj prestonici, Jovan Kolunžija je gradio karijeru iz Beograda i to je još jedan razlog poštovanja sugrađana i popularnosti njegovih tradicionalnih nastupa na Kolarcu. U Beogradu je 2001. godine osnovao i Centar lepih umetnosti Guarnerius, u kojem pruža kontiunuiranu umetničku i medijsku brigu i podršku mlađim kolegama, znajući koliko je težak put ka usponu.

Program

Jean-Marie Leclair:
Sonata D-dur, Op. 9, No. 3
– Un poco andante
– Allegro
– Sarabanda:Largo
– Tambourin: Presto
Ludwig van Beethoven
Sonata D-dur, Op. 12,  No. 1
– Allegro con brio
– Tema con variazioni: Andante con moto
– Rondo: Allegro

~ Pauza ~

Tri tanga za klavir
William Duckworth
– Tango Voices

Erik Satie
– Le Tango Perpetual from „Sports et divertissements“
Scott Pender
– TANGO: Ms. Jackson Dances for the People

Camille Saint-Saëns
– Havanaise
Fritz Kreisler
– Tempo di Minuetto
Carlos Gardel
– Tango (za violinu i klavir), iz filma “Scent of a Woman”

Pokrovitelj koncerta je Grad Beograd, a organizatori: Guarnerius, Centar lepih umetnosti i Zadužbina Ilije M. Kolarca.

(danubeogradu.rs)