Naslovna » Izlasci » Pozorište » Madlenianum: Premijera predstave „Veliki Getsbi“
Veliki Getsbi (foto: Milan Đakov)
Veliki Getsbi (foto: Milan Đakov)

Madlenianum: Premijera predstave „Veliki Getsbi“

U petak, 18. decembar od 19.30, premijerno će biti izvedena predstava „Veliki Getsbi“ u Operi i teatru Madlenianum.

Reprize čuvene priče o snazi ljubavi i borbi za snove su 20. i 21. decembra.

Vrsni dramatičar Hristo Bojčev je jedno od najznačajnijih dela američke književnosti, roman „Veliki Getsbi“ S. F. Ficdžeralda, pretočio u pozorišnu formu.

Kroz istoimene filmove Sidnija Polaka (sa Robertom Retfordom u glavnoj ulozi) i Baza Lurmana ( sa Leonardom DiKaprijem kao Getsbijem) roman je dokazao svoju nesumnjivu filmsku podatnost. Hristo Bojčev pronašao je pravi teatarski ključ za pričanje velike priče, u nekom smislu – ključ dijametralno suprotan onom koji imaju odlični pomenuti filmski scenariji.

Hristo Bojčev razgrće atraktivnost masovnih skupih zabava koje je Getsbi u vreme prohibicije priređivao u svom velelepnom njujorškom domu i dolazi do snažnog uporišta za svoju dramu u Ficdžeraldovoj pre svega antiratnoj ljubavnoj priči između Getsbija i njegove Dejzi.

Veliki Getsbi (foto: Milan Đakov)
Veliki Getsbi (foto: Milan Đakov)

Ratni stradalnici

Hristo Bojčev utemeljuje svoju dramu na činjenici da su dva glavna junaka, Džej Getsbi i Nik Karavej, bili vojnici u Prvom svetskom ratu, a taj rat je iz korena promenio njihove živote. I svi ostali likovi u drami svu na svoj način poredni ratni stradalnici.

Ima li vremena u kojem nema smisla progovoriti protiv rata? Ima li smisla u remek delu „Veliki Getsbi“ u današnjem trenutku akcentovati nešto drugo, a ne potrebu da sačuvamo ljude od ratnog zla? Džej Getsbi bio je spreman da sve, pa i svoj život, da za ženu koju je voleo. Snaga njegove ljubavi nesumnjivo uzdiže priču u potresne visine koje su važne kad je melodramski žanr u pitanju.

U stvaranju izuzetno zahtevnih uloga glumačku ekipu predvodi Ivan Bosiljčić kao Getsbi. U ulozi Dejzi biće Tamara Aleksić, a u ulozi Nika Karaveja Ljubomir Bulajić. Na sceni će publika gledati još i Miloša Timotijevića, Borku Tomović, Sofiju Juričan, Milana Čučilovića, Milicu Janketić, Maju Lukić, Radomira Nikolića, devojčice Dunju Kaplarević i Kristinu Kesler, kao i psa Džonija. (danubeogradu.rs)

Tekst: Hristo Bojčev. Žanr: drama. Režija: Ana Radivojević – Zdravković. Scenograf: Dejan Pantelić. Kostimograf: Jelena Stokuća. Kompozitor: Janja Lončar.