Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Marta Šebešćen i Judit Andrejski u Kolarcu
Judit Andrejski i Marta Šebešćen
Judit Andrejski i Marta Šebešćen

Marta Šebešćen i Judit Andrejski u Kolarcu

Koncert u Kolarcu “Glas anđela – Stare božićne pesme evropskih naroda” u utorak 15. decembra unosi posebno raspoloženje u prednovogodišnju atmosferu.
Ljubitelji muzike dobro znaju da su ovakvi događaji u Kolarčevoj zadužbini tradicija. U goste dolaze izvrsne, svetski poznate umetnice – dve dame neverovatnog glasa i muzičkog talenta, Marta Šebešćen, UNESCO umetnik za mir, i Judit Andrejski, sa saradnicima, majstorima izvođenja kompozicija na starim instrumentima.

U Holu Kolarčeve zadužbine, na koncertu koji počinje u 20,30 časova, nastupiće:

Márta Sebestyén: glas, frule, bubanj
Judit Andrejszki: glas, čembalo, orgulje, bubanj
Sofia Labropoulou: kanun
Zoltán Szabó: frule, gajde
Béla Szerényi: organistrum
Béla Szerényi junior: organistrum, zurle
Midhat Mutapčić: udaraljke

Marta Šebešćen (Márta Sebestyén) od rođenja živi u magičnom carstvu muzike. 
Njena majka, muzički pedagog, bila je učenica Zoltana Kodalja. Opčinjena izvornim narodnim pesmama, a zahvaljujući predivnom glasu, Marta Šebešćen je danas jedna od najautentičnijih interpretatorki mađarske tradicionalne muzike – istinska zvezda svetske scene. Kao ataše mađarske kulture i kao svetski poznata umetnica, nastupa u najprestižnijim koncertnim salama širom sveta u ulozi soliste i gosta – izvođača s nekoliko mađarskih i međunarodnih etno grupa. Njen umetnički rad je nagrađen mnogim domaćim i stranim priznanjima, između ostalog, „Liszt Ferenc“, „Prima Primissima“ i „Kossuth“. Pevala je pred japanskim carem, španskim kraljem, a i engleska kraljica je, zahvaljujući ovoj umetnici, upoznala lepotu mađarskih narodnih pesama. Marta Šebešćen je sarađivala s francuskom grupom „Deep Forest“ što joj je donelo nagradu „Grammy“ 1997. godine, kao i s Piterom Gebrijelom (Peter Gabriel). Njen glas bio je lajt motiv čuvenog filma „Engleski pacijent“ (English Patient), nagrađenog s devet „Oskara“ (između ostalog i za muziku!) 1997. godine.

Judit Andrejski (Andrejszki) se smatra simbolom negovanja rane muzike u Mađarskoj. Diplomu stiče kao studentkinja orguljaša Gabora Lehotke (Gábor Lehotka). Baroknu vokalnu tehniku potom uči u Poljskoj kod kontratenora Marćina Bornus-Ščićinskog (Marcin Bornus-Szczyciński). Paralelno sa studijama u Varšavi, pohađa i majstorske radionice u Austriji, Velikoj Britaniji i Holandiji. Dobitnica je specijalne nagrade na Međunarodnom takmičenju u baroknom pevanju u Mađarskoj. Njena misija je predstavljanje i popularizacija rane muzike svoje domovine. Kao solista nastupa širom sveta, a sve njene resitale publika ispraća sa stojećim ovacijama. Kao jedno od nezaboravnih izvođenja Judit Andrejski treba spomenuti ono na salcburškom Festivalu za ranu muziku gde je nastupila s Nurijom Rijal (Nuria Rial). Osim toga što je vokalna solistkinja i čembalistkinja „Muzike profane“, članica je i vokalnog ansambla „Corvina Consort“. Kao posvećena promoterka rane muzike Judita od 2010. godine redovno održava majstorske radionice u Mađarskoj.

Profesionalna saradnja Marte Šebešćen i Judit Andrejski započela je 2009. godine i traje do danas. Ove dve umetnice vrlo često zajedno nastupaju širom sveta.

Koncert se realizuje zahvaljujući pomoći Balassi Institute, mađarskog nacionalnog instituta za kulturu. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.