Naslovna » Izlasci » Pozorište » „Mesec u plamenu“ ponovo u Beogradskom dramskom
"Mesec u plamenu". Foto: Facebook / Beogradsko dramsko pozorište
"Mesec u plamenu". Foto: Facebook / Beogradsko dramsko pozorište

„Mesec u plamenu“ ponovo u Beogradskom dramskom

U četvrtak 24. decembra na sceni Beogradskog dramskog pozorišta biće obnovljeno izvođenje predstave “Mesec u plamenu”, nastale po tekstu Sanje Domazet, u režiji Stefana Sablića.

Od 20,30 časova, na Novoj sceni, publika će imati priliku da vidi Zoranu Bećić u ulozi Milene Pavlović Barilli i po prvi put Vesnu Čipčić u ulozi Milenine majke Danice. Tri muška lika – oca Milene Pavlović Barilli Bruna, supruga Roberta Goselina i jednu od njenih ljubavi Rejnolda Gonzalesa tumači mladi glumac Mateja Popović.

Premijera predstave “Mesec u plamenu” izvedena je 10. decembra 2009. godine.

Reč pisca

Baš kao što umetnost Barillijeve uznemirava, tako i njena pisma ustalasavaju čitaoce i predstavlјaju ne samo svedočanstva o njenom lutanju i stranstvovanju, već i o bogatom opusu njenog stvaralaštva. Kao što umetnost nema domovine, tako domovinu nije imala ni Milena Pavlović Barilli, a njene slike i poezija bile su posrednici između onostranog i ovog sveta, posrednici “ za ono što se ne da iskazati uobičajenim lјudskim jezikom ”. Milena je bila snažan i usamlјeni glas svoje epohe. Koren njenog stvaralaštva jeste ovo tlo, ali su plodovi cvetali i nicali širom sveta. Nјeno delo je zagonetka, ali je još zagonetnija sila koja ga je proizvela. Ovaj komad želјa je da se kroz prepisku Milene Pavlović Barilli pronikne u motive, želјe, strahovanja, uspone, nadanja ove umetnice, za koju stvaralaštvo nije poticalo od “ moći ” već od “ morati ” i čija je priča univerzalna i danas. Širom Srbije, Evrope i sveta i danas stvaraju oni što nikome nisu potrebni, a koji životom plaćaju stvarajajući dela koja će promeniti svet, smatrajući da je život za takvu radost stvaralaštva, mala cena.

Reč reditelja

Milena Pavlović Barilli je bila veoma intrigantna ličnost, neuhvatlјiva, mistična i začudna. Nјen život i dela spajaju se u čudesnom, umetničkom ludilu. Bila je prefinjena umetnica sa ogromnom energijom stvaraoca i morala je da ima sudbinu sličnih koji su se ovde rodili. Živela je između ćežnje za toplinom kuće i domovine, njenog Požarevca i Beograda, i inostranstva gde je jedino mogla da se umetnički proverava i ostvaruje.

Svestan da se ne može ovako skromnim projektom dosegnuti celina njenog života i dela, ja sam ipak zadovolјan ovom predstavom koja nas u nagoveštajima uvodi u njen svet.

O piscu

Sanja Domazet je prozni i dramski pisac. Do sada je objavila romane: KO PLAČE i AZIL, za koje je dobila nagrade “Žensko pero “ i “ Meša Selimović “; knjige eseja: ANATOMIJA ZANOSA, BOŽANSTVENI BEZBOŽNICI i SENKE; kao i knjigu drama i priča MOĆ MASKE. Premijerno je izvedeno više njenih komada PUNјENE TKVICE, KRILA OD OLOVA, DISHARMONIJA, FRIDA, KOKO. Doktorirala je i predaje na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Nјena dela prevođena su na: bugarski, francuski i polјski jezik.

O reditelju

Stefan Sablić je pozorišni reditelј i muzičar iz Beograda. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu na Katedri za pozorišnu režiju u klasi profesora Egona Savina i studirao postdiplomske studije iz pozorišne režije na univerzitetu u Tel Avivu.

U dosadašnjoj karijeri režirao je: DNK (Atelјe 212), BARON NA DRVETU (Pozorište “Boško Buha“), HINDUS HOĆE U BRONKS (JCCA), PLAVA JEVREJKA (Zvezdara Teatar), JEVREMOV ŽIVOT (Pozorište na Terazijama), POSETA STARE DAME (Bitef Teatar), STENDALOV SINDROM (Srpsko narodno pozorište, Novi Sad), SUMNјIVO LICE (Kruševačko narodno pozorište), KOVAČI (Narodno pozorište, Beograd), U POSETI KOD GOSPODINA GRINA (Atelјe 212), PRIČA O VOJNIKU (Tel Aviv), ŽIVOT IZ POČETKA (Teatar Kult), ELEKTRA (Atelјe 212), PROKLETI KOVALSKI (Atelјe 212). Radio je u Laboratoriji za reditelјe u Linkoln Centru u Nјujorku.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.