Naslovna » BG servis » Nova stabla u centru grada
Skica - kod "Crvenog petla"
Skica - kod "Crvenog petla"

Nova stabla u centru grada

Projekat pešačke zone u centru grada, preciznicije u delu Ulice cara Lazara, predvideo je zatvaranje ulice za saobraćaj i formiranje trga kod „Crvenog petla“ sa česmom koji je bogat zelenilom.

Projekat je prilagođen kompletnom postojećem fondu drveća kod kafane „Crveni petao“, uz dodavanje novog oko česme, saopšteno je iz kabineta glavnog urbaniste grada Beograda. Oko postojećeg drveća formirane su zelene površine.

– Na delu kod česme dodaju se četiri nova stabla, kao i jedno veliko na uglu Cara Lazara i Uskočke. „Zelenilo – Beograd“ je pregledalo postojeća stabla i podnelo zahtev gradskoj komisiji da donese rešenje o zameni pojedinih stabala zbog njihove truleži i oštećenosti. Autor i projektanti arhitektonskog rešenja nisu predvideli zamenu stabala, ali je rešenje komisije bilo obavezujuće za „Zelenilo“ jer se radi o bezbednosti. Umesto ovih stabala, iduće sedmice biće posađena stabla crvenog hrasta obima 45 centimetara i više od šest metara visine. Uz česmu će biti posađena četiri javora. Ovaj deo Ulice cara Lazara će postati deo beogradskog venca – zelenog prstena po trasi šanca, kako je to predvideo Emilijan Josimović, a kontinuitet nastavlja i Branislav Jovin – rekao je glavni urbanista Milutin Folić.

Bolesno stablo u centru grada

Po njegovim rečima, u Ulici Vuka Karadžića, gde nije bilo nijednog drveta, već je posađeno 14 stabala ukrasne kruške, posebno biranih velikih sadnica, a za 2016. godinu planirano je uređenje Obilićevog venca do Ulice carice Milice sa uvođenjem duplog drvoreda i čak 50 novih stabala i novim zelenim površinama umesto sadašnjeg asfalta i betona.

– „Zelenilo – Beograd“ i „Beograd-put“, zajedno sa „Beogradskim vodovodom i kanalizacijom“ i ostalim preduzećima, ubrzano rade na uređenju prostora trga kod „Crvenog petla“, upravo zbog zahteva da se ove jeseni obavi sadnja, kako bi drveće od proleća olistalo i procvetalo – rekao je Folić. (Beoinfo)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.