Naslovna » BG svaštara » Književnost » O knjizi Slobodana Šijana “Filmus”, u Parobrodu
Slobodan Šijan na promociji knjige u Puli. Foto: YouTube screenshot
Slobodan Å ijan na promociji knjige u Puli. Foto: YouTube screenshot

O knjizi Slobodana Šijana “Filmus”, u Parobrodu

U utorak 22. decembra u 19 časova u Ustanovi kulture Parobrod biće promovisana knjiga filmskih priča “Filmus” poznatog reditelja Slobodana Šijana. Istovremeno, u glavnom holu, na samo jedan dan ekskluzivno će biti izloženi Šijanovi digitalni kolaži koji se nalaze u knjizi.

Filmske priče zabeležene na 284 strane u “Filmusu” nastale su kao proizvod autorovog druženja sa filmskim i velikanima kulture i umetnosti – Živojinom Pavlovićem, Dušanom Makavejevim, Sašom Petrovićem, Boškom Tokinom, Brankom Vučićevićem, Vukicom Đilas, Tomom Gotovcem, Leonidom Šejkom…

Podsetimo, knjzi “Filmus”, objavljenoj u izdanju Službenog glasnika 2015. godine, dodeljena je na 60. Međunarodnom sajmu knjiga nagrada za najlepšu knjigu “Bogdan Kršić”, pa je interesantno upoznati se sa dizajnom i estetskim vrednostima opreme dela, koju potpisuju Miloš Majstorović i Slobodan Šijan.

Pored autora, o knjizi će govoriti Milan Vlajčić, filmski kritičar i esejista, Gojko Tešić, urednik izdanja i Nebojša Milenković, istoričar umetnosti, uz moderiranje Katarine Lazić urednice u Parobrodu.

Slobodan Šijan (Beograd, 1946) filmski reditelj, vizuelni umetnik i pisac, autor je mnogih eksperimentalnih filmova i video radova, ali i nekoliko najpopularnijih srpskih igranih filmova i niza publikacija i knjiga o filmu i vizuelnoj kulturi. Akademija filmske umetnosti i nauke proglasila je 1996. njegov film “Ko to tamo peva” (1980) za najbolji jugoslovenski  film snimljen u poslednjih pola veka. Za knjigu “Kino Tom” dobio je nagradu Jutarnjeg lista 2013. godine, a povodom izložbe u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, 2014. godine dodeljena mu je nagrada Tradicija Avangarde za doprinos avangardnoj umetnosti’. Ostale knjige: “Vrtoglavica” (1998), “Filmski letak” (2009), “Razgovori oko filma” (2010), “Filmske poze” (2014). Priredio je knjige i o filmskim rediteljima Džonu Fordu, Žan-Mari Štraubu, Živojinu Pavloviću, Mihajlu Al. Popoviću i o rediteljkama jugoistočne Evrope.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.