Naslovna » BG servis » Otkriven spomenik „Beogradski čitač“
Beogradski čitač

Otkriven spomenik „Beogradski čitač“

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali svečano je otkrio spomenik „Beogradski čitač“, koji od danas krasi Čuburski park.

Gradonačelnik je tom prilikom istakao da se statue čitača nalaze u velikom broju gradova u svetu, poput Vašingtona, Kanzas Sitija, Vankuvera.

– Za nas u Beogradu ova statua je simbol promena i povratka starim, ali pravim vrednostima, koje smo s vremenom zaboravili ili izgubili. Simbolizuje mladu osobu koja čita i koja treba da ostane u Beogradu i Srbiji, da uči i završava školu, a kasnije i nalazi posao ovde. Nekada je Knez Miloš doveo u našu zemlju inženjere, lekare i učene ljude i podržao je Vuka Stefanovića Karadžića u bavljenju srpskim jezikom, pravopisom i pismom, a spomenik nas u današnje vreme podseća na to. Ciceron je svojevremeno rekao da je svaka soba bez knjiga kao telo bez duše. Zato neka „Beogradski čitač“ bude nova duša Beograda – rekao je Siniša Mali i izrazio zadovoljstvo što je projekat realizovan za kratko vreme.

„Beogradski čitač“ je građanska inicijativa književnica Gordane Pešaković i Gordane Vlajić i novinarke RTS-a Tanje Šikić. Autor skulpture je Andrija Vasiljević, uz podršku Dragoljuba Dimitrijevića, profesora vajarstva na FPU.

Projekat ima podršku gradonačelnika Beograda, a pokrovitelj je Udruženje književnika Srbije. Realizuje se u tri faze, koje će trajati više godina. Posle postavljanja skulpture, planirana je akcija podsticanja školaraca na literarno stvaralaštvo, a posle toga i postavljanje skulpture/instalacije „Beogradski čitač“ na beogradskom aerodromu.

Svečanosti su prisustvovali brojni dramski umetnici i književnici. (Beoinfo)