Naslovna » BG svaštara » Književnost » Plato: N. K. Klajnbaum – Društvo mrtvih pesnika
Plato: N. K. Klajnbaum - Društvo mrtvih pesnika

Plato: N. K. Klajnbaum – Društvo mrtvih pesnika

Izdavačka kuća Plato objavila je knjigu „Društvo mrtvih pesnika“ koju je napisao N. K. Klajnbaum po istoimenom filmu Toma Šulmana.

Tod Anderson i njegovi drugovi u gimnaziji Velton shvataju da im se život promenio otkako ih je novi profesor engleskog, Džon Kiting – čovek neobuzdanog duha i velike širine – podstakao da „žive neobičnim životima!“

Nadahnuti Kitingom, mladići oživljavaju Društvo mrtvih pesnika – tajni klub u kom su, nesputani očekivanjima škole i roditelja, mogli da se prepuste svojim strastima za životom i potrazi za svojom pravom ličnošću.

Kiting upoznaje mladiće s mislima i stihovima velikih pesnika – Bajrona, Šelija i Kitsa – te oni ne samo da otkrivaju lepotu jezika, već počinju i da uviđaju koliko je svaki trenutak u životu dragocen.

Međutim, članovi Društva mrtvih pesnika ubrzo shvataju da novostečena sloboda može imati tragične posledice.

Mogu li klub i individualnost koju on podstiče opstati pod pritiskom autoriteta – škole i roditelja – koji su rešeni da unište dečačke snove?

Ovaj roman, nostalgičan za sve one koji su odrastali osamdesetih godina, podsticajan je i za nove generacije, za sve mlade ljude koji tragaju za suštinom svog života i koji prepoznaju da sloboda, avanturistički duh i „zavereništvo“ u prijateljstvu, ljubavi i umetnosti može da ih promeni, da ih načini boljim i srećnijim ljudima. (danubeogradu.rs)