Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Praznična magija baroka u Kolarcu
Barok u Kolarcu

Praznična magija baroka u Kolarcu

U sredu, 30. decembra od 20.00, u Kolarcu će nastupiti barokni vokalni i instrumentalni solisti pod vođstvom Predraga Goste.

Studio za ranu muziku u saradnji sa Kolarčevom zadužbinom, Beograđanima daruje čaroliju baroknog Božića. Pod umetničkim vođstvom poznatog čembaliste, orguljaša i dirigenta umetnici će izvoditi dela baroknih kompozitora stvaranih u čast Božićnih praznika.

Posle uspešno održanog prošlogodišnjeg božićno-novogodišnjeg koncerta kojim su Kolarac i Studio započeli ovaj serijal, po drugi put u Beogradu ljubitelji i poštovaoci ove muzičke epohe imaće priliku da uživaju u magičnim notama Korelija, Vivaldija, Hendla, Bukstehudea, Skarlatija, Fišera i Pičininija na istorijskim instrumentima – baroknim violinama, baroknom violončelu, blok i traverzo flauti, teorbi, čembalu i orguljama.

ao voklani solista nastupiće sopran Radoslava Vorgić, sjajna solistica koja već duže vremena živi i radi u Nemačkoj. Svečana dekoracija, uz sveće, praznično osmišljen ambijent hola Kolarca i mistična muzika slušaocima će obogatiti ove dane i učiniti da se osećaju posebno.

Uz Gostu i Vorgićku na koncertu će nastupiti i Karolina Beter, blok i traverzo flauta (Nemačka-Srbija); Katarina Đorđević (Engleska), Dušica Blaženović i Ivana Zavišić, barokna violina; Milica Mihailović, barokna viola; Ivana Grahovac, barokno violončelo; Dušan Kostić, violone; i Darko Karajić, teorba.

Među kompozicijama koje će biti izvedena čuće se Barokna kantata „O di Betlemme altera povertà“ Alesandra Skarlatija, sjajni Končerto groso u D-duru Arkanđela Korelija, kao i Koncert za flautino Antonija Vivaldija.

Ovaj koncert je jedan od mnogih projekata strateške saradnje između Studija za ranu muziku, Kolarčeve zadužbine i Nove beogradske opere, i još je jedan korak ka ostvarenju zajedničkih ciljeva edukacije i obogaćivanja muzičke ponude naših prostora novim umetničkim izrazima.

Želja je da se u narednom periodu ostvari još više raznovrsnih projekata i produkcija, kako koncerata tako i predavanja.

Povodom predstojećeg koncerta, maestro Predrag Gosta je izjavio: „Još jednom će beogradski auditorijum biti u prilici da upije nove muzičke melodije, da istovremeno uživa i upotpuni svoju muzičku kolekciju, kao i da uđe u Novu godinu prazničnog duha koji će umetnici doneti na istorijskim instrumentima“.

Ulaznice za koncert u Kolarcu koštaju 300 i 500 RSD. (danubeogradu.rs)