Naslovna » Izlasci » Pozorište » Premijera predstave „Leni“ u Bitef teatru
Bitef teatar - Leni

Premijera predstave „Leni“ u Bitef teatru

Predstava „Leni“ biće premijerno predstavljena domaćoj publici 12. decembra od 20.00 u Bitef teatru.

U pitanju je multimedijalni triptih o životu i delu Leni Rifenštal kao svojevrsnoj paradigmi lepote i zla. Režija, dramaturgija, scenski prostor i izbor muzike nalaze se pod komandom Tatjane Mandić Rigonat u koprodukciji sa Bitef teatarom, Kulturnim centarom Pančeva i Akademijom umetnosti Beograd.

Centralna ličnost komada je Leni Rifenštal, poznata nemačka režiserka, čiji se rad karakteriše kao propaganda Hitlerovog režima. Iako je ova umetnica često isticala da je zanimaju isključivo lepota i harmonija i da joj nije bitno za koga je pravila filmove, upravo njena dela uticala su na kreiranje stvarnosti i kolektivnog političkog mišljenja.

I pored uticaja koji je vršila, posle poraza Trećeg rajha, ipak nije uhapšena. Zato, rediteljka Rigonat naglašava odgovornost umetnika, koju preispituje kroz lik Leni Rifenštal.

Kreiranje javnog mnjenja

U predstavi dolazi do fiktivnog susreta poznate umetnice sa američkim TV voditeljem Džonijem Karsonom, pri čemu je njena tendencija da predstavi svoju knjigu „Poslednji Nubi“, a njegova da je suoči sa činjenicom da je bila Hilterov propagator.

Komad prikazuje sponu između propagande i umetničke i novinarske sfere, pri čemu oba mogu predstavljati opasna sredstva kreiranja javnog mnjenja.

Pokreće niz pitanja poput toga da li je svaki umetnički čin nužno i politički s obzirom na uticaj koji potencijalno poseduje. Da li je lepota, koju Leni ističe tokom čitavog života, povezana sa idejom dobra ili se može posmatrati nezavisno od nje? Da li tok-šou i rijaliti vodi ka afirmaciji civilizacijski neprihvatljivih stavova koji su egzistirali tokom istorije?

Ova i još mnogo drugih pitanja postavlja komad sačinjen od drame slovačkih autora Valerije Šulcove i Romana Olekšaka, dramatizacije eseja Suzan Sontag „Fascinantni fašizam” i dokumentarnog filma Nikole Ljuce o odgovornosti i živosti fašizma danas.

Ka rasvetljavanju odgovora vodi nas glumačka ekipa koju čine: Vladica Milosavljević, Goran Jevtić, Branka Petrić, Nenad Heraković i Katarina Marković.

Predstava se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, grada Beograda i Ambasade Republike Slovačke u Republici Srbiji. (danubeogradu.rs; Katarina Tomović)

Asistent scenograf: Branko Cvijić. Kostimograf: Nataša Šarić. Dizajn tona: Zoran Jerković. Montaža filmskog/video materijala: Nataša Damnjanović. Cena ulaznice: 750 dinara. Predstava će na sceni Bifet teatra biti izvedena i 14. i 27. decembra.