Naslovna » Izlasci » Festivali » Psihodelični vašar 2015, 18. decembra
Psihodelični vašar 2015

Psihodelični vašar 2015, 18. decembra

U Domu omladine Beograda biće organizovan treći Psihodelični vašar, 18. decembra od 12.00.

Cena ulaznice je 300 RSD.

– Psihodeliju smo definisali kao spoljašnju manifestaciju dubokog unutrašnjeg sadržaja – kaže Draško Drak Nikodijević, osnivač ovog festivala. – Čiste psihodelije više nema još od 1969. godine, ali je zato, kao takva, postal integralni sadržaj skoro svakog vida avangardne umetnosti danas.

Jedna od ideja Psihodeličnog vašara jeste da se na jednom mestu pojavi veći broj avangardnih umetnika i duhovnih radnika koji će publici pružiti nesvakidašnji, kvalitetni sadržaj bez obzira na komercijalni rejting kod mejnstrim publike.

Dosadašnji Psihodelični vašari, održani u decembru 2013. i 2014. u Domu omladine Beograda, prvenstveno su se fokusirali na akademski „retro“ pristup ovom konceptu; uglavnom je fokus bio na psihodeliji „nekad i sad“, dok se ovogodišnji festival fokusira na psihodeliju danas sa pogledom u budućnost i to u jednom veoma praktičnom, iskustvenom, čak interaktivnom smislu.

Publika u znatnoj meri postati deo festivala. Klasični eksponati likovnih umetnika ove godine zamenjeni su projekcijama digitalizovanih slika i fotografija, a biće i više ambijentalne/elektronske muzike nego ranije.

Radionice, chillout room, VR, koncerti…

Novina ove godine jesu radionice i „chillout room“. Radionice će se dešavati tokom popodnevnih sati, veoma su praktične i osmišljene su tako da polaznicima nude inspiraciju da kroz umetničko delo ili meditaciju izraze svoj duboki unutrašnji sadržaj.

Chillout room će funkcionisati u večernjim satima i nudi relaksiranu ambijentalnu opuštajuću atmosferu.

Posebnu pažnju ove godine privući će VR, odnosno „virtuelna realnost“. Posetioci će imati prilike ne samo da vide već i da dožive ovu vrstu digitalnog ugođaja, da „uđu“ u video igre, a ne samo da ih izvana posmatraju.

Kao i na srednjovekovnim vašarima, tokom celog dana biće prisutni prodavci nakita i umetničkih predmeta, klovnovi, gutači vatre i drugi interesantni likovi.

U centru interesovanja je muzički deo programa, u sali Amerikana koji počinje u 21.00.

Nastupaju trenutno najinteresantniji predstavnici alternativne rok muzike u Srbiji: četiri benda iz Beograda, jedan iz Novog Sada, jedan etno hor, DJ Lošmi Sajberbaba i čuvena pesnikinja Nina Živančević, koja će specijalno za ovu priliku doleteti iz Pariza. (danubeogradu.rs)

Psihodelični vašar – program

13:00… Radionica: Origami
Instruktor: Branko Vitas, reiki sen-sei
Origami je tradicionalna japanska veština kreiranja umetničkih predmeta od papira. Zabavno i lako!

15:00… Psychedelic Rock Paintings
Instruktor: Jovan Jović dipl. grafičar likovnih umetnosti
Polaznici radionice će sami moći da crtaju i slikaju i lepe kolaže na papirima. Stvaranje crteža i slika vodi ka pokretanju ituicije i razvoju psihomotornih funkcija kako kod dece, tako i kod odraslih.

17:00… Meditacija u pokretu
Instruktor: Ksenija Lea Ronai, sertifikovani instruktor joge
Bazična zen meditacija za harmonizaciju tela i uma i opuštanje nervnog sistema.

18:00… Peformans poezija
Instruktor: Nina Živančević, pesnik, performer
Čuvena pesnikinja Nina Živančević će polaznicima preneti svoja iskustva u stvaranju performans poezije.

19:00… Radionica Šamanski drum circle
Instruktor: Draško Drak Nikodijević, reiki sen-sei
Oslobodite sopstveni ritam kroz bubnjanje i ples. Ritam kao sredstvo harmonizacije tela i duha i duboke unutrašnje samo-spoznaje. Donesite svoje udaraljke i instrumente. Za sve uzraste. Prethodno iskustvo nije neophodno.

Muzički program:
21:00… Uzdarje, etno hor
21:20… Nina Živančević, pesnik
21:30… Multietnička Atrakcija, drums + bass
22:15… Voja Bešić Bend, rok
23:00… dreDDup, electro/industrial/goth
00:00… White Rabbit Band, post-punk
01:00… XanaX, electro pop

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.