Naslovna » BG servis » Rekonstruisan i otvoren Cvetni trg
Cvetni trg

Rekonstruisan i otvoren Cvetni trg

Danas je svečano otvoren potpuno rekonstruisan Cvetni trg na Vračaru.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je istakao da je ovo samo prvi korak u potpunom sređivanju centra grada, kakav Beograd zaslužuje kao evropska i svetska prestonica.

– Cvetni trg je jedan od najstarijih trgova u Beogradu, a posle ove rekonstrukcije za mnoge i najlepši. U februaru će na ovom mestu biti otkriven i spomenik Borislavu Pekiću, i na taj način želimo da Vračaru vratimo deo istorije koji mu je nedostajao – najavio je Mali.

On je, takođe, najavio i rekonstrukciju Trga Slavija sledeće godine, kao i početak izgradnje hotela „Hilton“, koji će biti podignut u neposrednoj blizini Cvetnog trga.

– Tako će, uključujući i rekonstrukciju Bulevara oslobođenja, ovaj deo centra grada dobiti potpuno novi izgled. Takođe nas očekuju i veliki radovi i u strogom centru grada, jer je centar svakog grada ogledalo njegovog razvoja, zbog čega je naša obaveza da ga sredimo u potpunosti. Očekuje nas obnova Trga republike, Terazijske terase, Karađorđeve i Kosančićevog venca – najavio je Mali i podsetio da je pre dva dana svečano otvorena potpuno rekonstruisana Ulica Vuka Karadžića.

Cvetni trg

Pešački deo u svakom delu grada

Na rekonstrukciji Cvetnog trga, kao i na novoj pešačkoj zoni u Vuka Karadžića, sav posao uradila su gradska javna preduzeća.

Postavljanje spomenika istaknutom piscu i jednom od najznačajnih Vračaraca Borislavu Pekiću najavljeno je za 4. februar 2016. godine.

Predsednik Udruženja dramskih umetnika Vojislav Brajović narednih dana uputiće zvaničan predlog da se na velikom platou Cvetnog trga postave statue najznačajnijih srpskih glumaca, reditelja i dramskih pisaca.

Jedna od ideja je da se postave statue sa scenama iz pozorišnih predstava.

Cvetni trg

Rekonstrukcija Cvetnog trga samo je početak rekonstrukcije Njegoševe ulice, koja će od Kursuline do zgrade Direkcije za građevinsko zemljište biti takođe pretvorena u trg, dok će se ostali delovi Njegoševe sukcesivno pretvarati u pešačku zonu.

Cilj je da svaka opština ili deo grada imaju svoj pešački deo.

Gradska vlada najavila je i zamenu lokala na Kalenić pijaci, dok će tokom sledeće godine biti urađen projekat za njenu potpunu rekonstrukciju.

Cvetni trg urađen je po pobedničkom konkursnom rešenju, koje je na poseban način pomirilo prometnu saobraćajnicu sa pešačkom zonom, kao i modernu arhitekturu Jugoslovenskog dramskog sa tradicionalnom preko puta.

Na rekonstruisanom Cvetnom trgu, Turistička organizacija Beograda dobila je svoj novi Info-centar, a građani i besplatan internet, dok je plan da se do januara uvede još desetak Wi-Fi zona u gradu. (Beoinfo)

Cvetni trg

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.