Naslovna » Izlasci » Akcije » U centru Beograda – Naučni kamion
Naučni kamion

U centru Beograda – Naučni kamion

Od 23. do 27. decembra ispred Skupštine grada Beograda biće postavljen Naučni kamion.

U okviru novogodišnjeg naučnopopularnog programa, Centar za promociju nauke u centru Beograda predstavlja naučnopopularnu atrakciju – Naučni kamion.

U ovoj dvospratnoj naučnopopularnoj atrakciji na točkovima biće organizovan festival posvećen svetlosti, uz tribinsko-predavački program i druge sadržaje namenjene posetiocima svih uzrasta. Kamion se za učenike i posetioce otvara u sredu 23. decembra, u 10.00. Ulaz je slobodan.

Kako biti srećan…

Dan posle otvaranja manifestacije, na prvom spratu kamiona biće predstavljen i novi, treći broj naučnopopularnog časopisa „Elementi“ čija je tema broja „Kako je horoskop izgubio moć“. Uz to, u okviru Novogodišnjeg programa, CPN u utorak 22. decembra organizuje otvoreni program Radio Galaksije, a u četvrtak 24. decembra CPN tribinu „Kako biti srećan“.Za dž

Na prvom spratu kamiona CPN predstavlja izložbu „Spektri“ sa zanimljivim, interaktivnim eksponatima koji predstavljaju razne delove elektromagnetnog spektra. Između ostalih, posetioci će imati priliku da vide i kako radi termalna kamera, kako nastaju boje u prirodi, šta sve možemo videti pod UV lampom i šta su fluorescentne boje.

Drugi sprat Naučnog kamiona rezervisan je za organizovane školske radionice „Talasanje svetlosti“, gde će đaci na praktičnim eksperimentima i zabavnim rukotvorinama učiti o elektromagnetnim talasima. U okviru večernjeg programa, CPN organizuje seriju naučnopopularnih predavanja o svetlosti, ali i o drugim temama, kao što je Kvantni Deda Mraz.

Sav program održava se u prostorijama Naučnog kamiona, pravoj pokretnoj laboratoriji koja se rasklapa u dvospratni prostor od 120 kvadratnih metara. Rasklopljen, kamion postaje prava dvospratna zgrada koja može biti laboratorijski, predavački, radioničarski ili izložbeni prostor.

Naučni kamion biće otvoren od 10.00 do 20.00 radnim danima, odnosno od 11.00 do 20.00 vikendom. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.