Naslovna » BG svaštara » Književnost » Veče Beogradskog kluba pripovedača u KC Grad
Nastup pripovedača - mikrofon, stalak i stolica
Nastup pripovedača - mikrofon, stalak i stolica

Veče Beogradskog kluba pripovedača u KC Grad

„Druge šanse“ – naziv je i tema okupljanja članova Beogradskog kluba pripovedača u Kulturnom centru Grad, u utorak 8. decembra u 20 časova. Svi zainteresovani su pozvani da dođu i saznaju više o klubu i njegovim aktivnostima.

Pripovedačko veče zapravo je pripovedanje uživo, pred mikrofonom i publikom, na zadatu temu, originalne istinite priče koju je pripovedač napisao, na srpskom ili engleskom jeziku. Svaka izabrana osoba ima tačno osam minuta vremena da svoju priču ispriča, na bini je i sat koji otkucava vreme, a na kraju večeri publika glasa i bira pobednika.

Pripoveda se i u Americi

Beogradski klub pripovedača nastup svojih članova opisuje kao mešavinu spontanosti otvorenog mikrofona i doživljaja žive pozorišne scene. Izvođač može biti bilo ko – dovoljno je par nedelja unapred dostaviti svoju priču, a zatim se, u toku same večeri, neki izvođači nasumice pozivaju na binu. Priča se pripoveda ali je tu i postolje za tekst za podsećanje, i stolica, ukoliko pripovedač želi da sedi dok govori.

Tematski – pravila su jasna. Bez političkih naglabanja, rasizma, nacionalizma, ili žalopojke „o drugima“. Klub pripovedača je mesto međusobnog razumevanja i poštovanja. Izvođači koji naruše pravila međusobnog kulturnog uvažavanje biće odmah povučeni sa bine.

Kultura pripovedanja i slušanja, uz izazov nastupa pred publikom i želju da prisutni ocene kvalitet autorskog dela, osnovni su podsticaji i inspiracija za pripovedača, a događaj je svakako interesantan i za prisutne.

Beogradski klub pripovedača deo je porodice Čikaškog kluba pripovedača, kao i klubova Story ClubsChicago South Side, Boston i Minneapolis. Četiri puta godišnje klubovi izdaju zajednički digitalni magazin Story Club Magazine u kojem se objavljuju priče sa živih nastupa.

(danubeogradu.rs)