Naslovna » Izlasci » Izložbe » Velika italijanska bižuterija, od 19. veka do danas
Ogrlica, staklene perle i štras, 2013. godina. Kotilda Silva, iz Arhiva kuće Unger
Ogrlica, staklene perle i štras, 2013. godina. Kotilda Silva, iz Arhiva kuće Unger

Velika italijanska bižuterija, od 19. veka do danas

“Lepota koja se nosi. Velika italijanska bižuterija” naziv je izložbe odabranih originalnih komada nakita, koja će biti svečano otvorena u petak 11. decembra u 18 časova, u Italijanskom institutu za kulturu.

Kustos izložbe je Bjanka Kapelo, istoričarka juvelirstva i kostimografije, profesorka na IED fakultetu za dizajn u Milanu, specijalizovana za istoriju juvelirstva i jedan od najboljih stručnjaka u ovoj oblasti u Evropi.

Postavka “Lepota koja se nosi. Velika italijanska bižuterija” prati razvoj i proizvodnju bižuterije prepoznatljivog italijanskog estetskog senzibiliteta i stila. Nastala krajem 19. veka kao deo kostima u pozorišnim predstavama, bižuterija je zatim zadovoljavala potrebe dama koje sebi nisu mogle da priušte skupe originalne komade nakita.

U drugoj polovini 20. veka bižuterija izlazi na veliku modnu scenu, umetničku bižuteriju visokog kvaliteta proizvode odabrani majstori, pridružuju im se najpoznatiji dizajneri, i italijanska bižuterija evoluira u prepoznatljiv kreativni proizvod posebne prefinjenosti i lepote.

Jedinstvena bižuterija pred Beograđanima

Interesantna i bogata postavka prilika je da se vidi mnogo toga – ogrlice, narukvice, minđuše, kravate… od kojih su pojedini komadi stari i 150 godina.

Biće izložena i ogrlica od providnog duvanog stakla, Sotuar – staklene perle, broševi, mesing i minijaturni mozaik od stakla, bižuterija Kazalmađorea, nakit od venecijanskog murano stakla, ogrlice, elementi od topljenog stakla i žice nastali između 1940. i 1945. godine, minđuše na klip, tkanine i kristali iz 60-ih godina 20. veka, ogrlice, beli metal i veštački dijamant iz 70-ih, staklene perle, pozlaćeni metal i štras, posebno obrađena plastika…

Izložbu sačinjava i scenski nakit od pozlaćenog metala i štrasa, u izradi ateljea Korbela iz Milana za Milansku skalu, iz 30-ih godina 20. veka, kao i naslovne strane modnih časopisa iz 50-ih, 60-ih i 70-ih godina prošlog veka, uz posebno zanimljiv časopis „Bellezza“ (lepota), iz januara 1941. godine, sa Brunetijevim crtežima.

Pokrovitelji izložbe su Muzej bižuterije u Kazalmađoreu i Fondacija umetničkih zanata Kolonji.

Postavka je posetiocima na raspolaganju do 2. februara 2016. godine.Za dž

Italijanski institut za kulturu nalazi se na adresi Kneza Miloša 56. Izložbeni prostor otvoren je radnim danima (od ponedeljka do petka) od 11 do 13 i od 15 do 18 časova. Ulaz je besplatan.

(danubeogradu.rs)