Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Violončelista Stiven Iserlis u Kolarcu sa BGF
Stiven Iserlis

Violončelista Stiven Iserlis u Kolarcu sa BGF

Jedan od najvećih svetskih violončelista Stiven Iserlis, biće zvezda dve večeri zaredom sa Beogradskom flharmonijom, 10. i 11. decembra od 20.00 u Kolarčevoj zadužbini.

Pod dirigentskom palicom Hajnriha Šifa, izvodi Bruhov „Kol Nidrei“ i „Rokoko varijacije“ Čajkovskog. Filharmoničari zaokružuju veče romantizma Petom simfonijom istog autora, jednim od najlepših dela ikada napisanih u ovom žanru.

Hvaljen širom sveta zbog svoje tehnike i muziciranja, britanski violončelista Stiven Iserlis izgradio je izvanrednu karijeru kao solista, kamerni muzičar, pedagog, pisac i novinar.

Redovno sarađuje sa najpoznatijim svetskim orkestrima i dirigentima, a sa Beogradskom filharmonijom će „meditirati“ uz Bruhov „Kol Nidrei“ i udahnuti šarm i gracioznost čuvenih „Rokoko varijacija“, Čajkovskog. Stiven Iserlis je među retkim violončelistima koji izvode prvobitni zapis Čajkovskog sa osam varijacija, a ovaj ekskluzivitet prirediće i sa Filharmonijom.

Koncert u petak, pripada ciklusu Za početnike Beogradske filharmonije, u okviru koga se izvode biseri muzičke literature – od onih koji su postali evergrin, do onih skrivenijih, ali koji zvuče poznato.

S obzirom na primamljiv repertoar i vrhunske muzičare, ovo je jedan od koncerata koji ima svoju pretpremijeru u okviru ciklusa „FilharmAnija“ – sačinjenog od najatraktivnijih koncerata iz redovne sezone Beogradske filharmonije. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.