Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » YU grupa proslavlja jubilej sa Beograđanima
YU grupa 45 godina na sceni

YU grupa proslavlja jubilej sa Beograđanima

U Hali sportova na Novom Beogradu, u četvrtak 17. decembra, najdugovečniji srpski rokenrol bend YU grupa obeležava velikim koncertom 45 godina rada. “Nastavljamo dalje” – poručuju članovi popularne YU grupe publici koja ih prati, uz obećanje velikog spektakla i čistog rokenrola.

Na konferenciji za medije, na kojoj je najavljen koncert, otkrivena su i imena specijalnih gostiju. Izlazak člavova YU grupe na binu najaviće Zoran Kostić Cane, frontmen grupe “Partibrejkers”, a muzički nastup imaće Radomir Mihajlović Točak, Dušan Kojić Koja (Disciplin A Kitschme), Nikola Čuturilo Čutura (Riblja Čorba) i Zoran Milanović (Smak). Čutura je napisao tekstove za šest pesama za novi album YU grupe, koji će izaći sredinom februara.

YU grupa, prvih 45 godina

YU Grupu su osnovali 29. novembra 1970. godine braća Dragi (gitarista) i Žika Jelić (basista), u to vreme već poznati muzičari, Miodrag Mive Okrugić (orguljaš) i Velibor Boka Bogdanović (bubnjar). Ime za bend odabrala je publika, tako što je na prvom nastupu u zemunskom klubu “Sinagoga” disk džokej Zoran Modli pozvao publiku da predloži ime.

Prvom pesmom i singlom “Nona”, čiji je tiraž odmah rasprodat, YU grupa postaje pionir smislene upotrebe etno zvuka u domaćoj rok muzici. Od tada do danas nastali su brojni legendarni hitovi, među kojima su i „Crni leptir”, “More”, “Trka”, “Čudna šuma”, “Noć je moja”, „Od zlata jabuka“ “Mornar”, “Dunavom šibaju vetrovi“…

YU grupa je izdala deset singlova, jedanaest studijskih i jedan živi album. U pripremi je i dvanaesti studijski album, koji će premijerno biti predstavljen na koncertu uz najveće hitove benda.

Koncert počinje u 20,30 časova, organizatori najavljuju da će trajati između dva i dva i po sata, a cena ulaznica je 1250 dinara.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković