Naslovna » Izlasci » Film » „1001 noć“ od 7. januara u bioskopima
1001 noć: Prvi deo – Nespokojan

„1001 noć“ od 7. januara u bioskopima

Sa Festivala autorskog filma u beogradske bioskope dolazi drama „1001 noć: Prvi deo – Nespokojan“.

Portugal je zemlja u krizi. Jedan režiser posvetio se novom filmu, ali ne uspeva da pronađe smisao u svom radu. Odlučuje da kukavički pobegne, ostavljajući mladu i lepu Šeherezadu da preuzme njegovu ulogu.

Sa hrabrošću i entuzijazmom, ona pokušava da promeni svoju sudbinu, neprekidno zabavljajući kralja svojim pričama. Kako noći prolaze, iz nemira se rađa potištenost, ali zatim dolazi do opčinjenosti…

U filmu „1001 noć“, Šeherezada priča o nemirima koji potresaju zemlju. Dokumentarni snimci o ljudima koji protestuju zbog zatvaranje fabrike za brodogradnju, priča o životima ljudi bez posla, o čoveku koji se suočava sa infekcijom, stilizovane scene putovanja političara i lobista – sve ovo formira mozaik pomoću koga režiser oslikava trenutno stanje svoje zemlje. (danubeogradu.rs)

Originalni naziv filma i prevod na srpski: As Mil e Uma Noites: Volume 1, O Inquieto / 1001 noć. Trajanje filma: 125 minuta. Države i godina proizvodnje: Portugal, Francuska, Nemačka, Švajcarska / 2015. Žanr: drama. Režija: Miguel Gomes. Scenario: Miguel Gomes, Mariana Ricardo, Telmo Churro. Uloge: Carloto Kota, Krista Alfaiate, Adriano Luz.