Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Bandoneon & Strings, koncert za dva jubileja
Aleksandar Nikolić, Lajpcig, 2014. Foto: beltango.com
Aleksandar Nikolić, Lajpcig, 2014. Foto: beltango.com

Bandoneon & Strings, koncert za dva jubileja

Jedini koncertni bandoneonista u Srbiji Aleksandar Nikolić nastupiće u Kolarčevoj zadužbini u četvrtak 28. januara u 20 časova uz pratnju kamernog orkestra Gudači Svetog Đorđa.

Koncertom Bandoneon & Strings umetnici obeležavaju 95 godina od rođenja slavnog argentinskog kompozitora Astora Pjacole i 15 godina od premijernog pojavljivanja prvog “srpskog” bandoneona na Kolarcu.

Pored Pjacolinih dela, na programu su kompozicije brazilskog autora Heitora Vila-Lobosa i numere Aleksandra Nikolića. Kompozitorskim radom Nikolić uspešno kombinuje muziku i tradiciju naših prostora sa tangom, objedinjujući svoja dela u stvaralački opus pod nazivom „Balkango“, koji je naišao na vrlo pozitivne reakcije publike i kritike širom sveta.

Specijalni gosti večeri biće gitarista Zoran Anić koji će se pridružiti Nikoliću i Gudačima Svetog Đorđa u izvođenju Pjiacolinog Koncerta za bandoneon, gitaru i orkestar, kao i pijanistkinja i vokal Ivana Nikolić.

Aleksandar Nikolić je član kvinteta Beltango. Beogradskoj publici predstavla se posle vrlo uspešne sezone, u kojoj je nastupio u dvadeset zemalja Evrope i Azije, a uoči festivala u Palermu, Frajburgu i Bazelu gde će nastupiti sa Beltangom sledećeg meseca.

Nikolić je dobitnik prestižnog internacionalnog priznanja “Premio Astor Piazzolla” koje dodeljuje fondacija i porodica čuvenog kompozitora.

Koncert Bandoneon & Strings biće odražan u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.
Cena ulaznice je 800 dinara

(danubeogradu.rs)