Naslovna » Izlasci » Shopping » Benq W2000 – profi kućni bioskop!
Benq W2000 – profi kućni bioskop!

Benq W2000 – profi kućni bioskop!

Iz Benq-ove kuhinje nam stiže jedan ultra zanimljiv projektor osmišljen za projektovanje filmova visoke definicije i multimedije poslednje generacije.

Njegov pun naziv je Benq W2000 i od sličnih rešenja na tržištu se izdvaja po implenetiranom Rec. 709 standardu koji potpuno menja pogled na projektovanje filmova, 3D objekata i gejming naslova…

Ono što odmah W2000 izdvaja od drugih projektora iz iste kategorije je njegov moderan dizajn i besprekorna izrada. Za kostur je upotrebljena aluminijumska konstrukcija (u odnosu na čeličnu ima znatno manju težinu) dok je kućište napravljeno od vrhunske plastike otporne na sve spoljne uticaje. Ista je veoma jednostavna za održavanje, a ono što je posebno zanimljivo je da se vremenom ne haba i ne bledi.

Sa druge strane kompletnu elektroniku potpisuju najveći igrači u svetu projekcije slike što unapred puno govori o kvaliteti W2000 projektora. Njegovu osnovu konkretno čini DLP sistem poslednje generacije kome je maksimalna operativna rezolucija podešena na 1920×1080 dpi.

Osvetljenje je fiksirano na 2000 ANSI lumena i to pri maksimalnom kontrastu od 15000:1 čime je Benq odlučio da i u prostorijama sa više svetla slika bude kristalno jasna i čista.

Napad na tržište „home entertaiment“ projektora

Od ostalih hardvesrki bitnih karakteristika W2000 projektora ističemo njegov objektiv (F = 2.59 – 2.87, f = 16.88 – 21.88 mm) zahvaljujući kom slika ima ogromnu dijagonalu na platnu i naravno zavidan nivo oštrine i dubine.

Format slike kod ovog projektora je podešen na 16:9 mada smo mi očekivali da će proizvođač sa ovakvim rešenjem ispratiti novi trend od 16:10 ali to očito ostaje za modele koji tek dolaze.

Po specifikacijama radni vek lampe W2000 projektora je oko 6000 radnih časova u Eco modu, što je primera radi daleko bolje od većine Epson-ovih modela iz iste klase – to je još jedna od velikih prednosti jer lampa pri zameni čini više od 30% ukupne cene projektora.Promo

Po pitanju konektivnosti W2000 može da se takimiči sa najboljim multimedijalnim projektorima na tržištu, ali ostaje žal što nije opremljen Wireless konekcijom jer bi ga ista učinila još komfornijim i fleksibilnijim u radu.

Kako bi sve bilo na nivou W2000 u paketu dolazi sa odlično osmišljenim grafičkim okruženjem u kom bi se apsolutno svako snašao (čak i početnici). Nama su se posebno dopale mogućnosti brzog podešavanja kvaliteta slike i opacija lakog upravljanja sadržajem sa bilo kog izvora.

Došli smo i do ključnog dela, a to je pogađate – kvalitet slike. Isti je na najvišem mogućem nivou i to nisu samo reči pukog posmatrača već proverenih Altona i kolor testova. Po njima, prirodnost boja je u samom vrhu što se isto može reći i za detaljnost i oštrinu. Čak i da sud testova stavimo po strani i prepustimo sve golom oku – u modernim SF i akcionim filmovima će se videti maksimalna dominacija W2000 projektora, tj. razlika u kvalitetu prikaza, reprodukcije boja i detaljnosti poređeno sa bilo kojim rešenjem iz istog cenovnog ranga.

Grafika i 3D objekti su nestvarno dobro prikazani tako da ovaj projektor može dobro da dođe i arhitektama, ali i modelarima. Zbog brze promene sličica W2000 je i više nego korektna zamena za profi gejming projektore.

Benq je sa W2000 projektorom opasno napao tržište „home entertaiment“ projektora i pokazao da nije proizvođač koji je samo profilisan za kreiranje kvalitetnih kancelarijskih i edu projektora. Jača strana su mu svakako vrhunska slika i sjajan OSD, ali i činjenica da u radu proizvodi minimalnu buku.

Za svega nekoliko minuta se montira na bilo koji zidni ili desktop nosač i što je jako važno cenovno je daleko bolje kotiran od sličnih konkurentskih rešenja.