Naslovna » Izlasci » David Bowie: Povratak zvezdanoj prašini

David Bowie: Povratak zvezdanoj prašini

U petak, 15. januara od 19.00 u Domu omladine Beograda biće organizovan program „David Bowie: Povratak zvezdanoj prašini“.

Na ovaj način Dom omladine Beograda, zajedno sa poštovaocima Dejvida Bouvija, želi da se oduži liku i delu autora koji je svojom autentičnošću i visokim dometima postavio nove standarde i zadužio svetsku kulturu za decenije koje dolaze.

U razgovoru učestvuju Slobodan Konjović, Momčilo Rajin i Dragan Ambrozić. Posle razgovora projekcija filma „Čovek koji je pao na Zemlju“ Nikolasa Rega. Ulaz je slobodan.

Vizionarska remek dela

Dejvid Bouvi (David Bowie) je jedna od najznačajnijih ličnosti popularne kulture – umetnik koji je obeležio čitavu epohu. Prevashodno muzička zvezda, briljantan kompozitor i jedan je od najekspresivnijih pevača u istoriji rok muzike.

Magični Bouvi je značajno proširio polje delovanja pop umetnika, zahvaljujući svom ranom teatarskom i plesnom iskustvu – poigravajući se imidžom kroz celu svoju karijeru, ostvario je niz upečatljivih scenskih likova, koji će držati pažnju javnosti sve do danas. Albumi kao što su „The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars“, „Hunky Dory“, „Diamond Dogs“, „Station to Station“, „Heroes“, „Let’s Dance“, pa i poslednji, pre neki dan objavljeni „Blackstar“, smatraju se vizionarskim remek delima koja su diktirale buduće trendove.

Njegov (prerani) nedavni odlazak u 69. godini potresao je svet i pokrenuo lavinu reakcija i u našoj sredini. Program koji se organizuje biće prilika da se zaokruži jedna od najvećih priča u istoriji pop muzike, u čemu će pomoći Slobodan Konjović i Momčilo Rajin, kao važni akteri upoznavanja naše sredine sa radom Dejvida Bouvija od njegovih ranih dana – Konjović kao muzički urednik Studija B, Rajin kao kritičar Džuboksa.

Moderator razgovora u kome očekujemo i učešće publike, biće Dragan Ambrozić, rok kritičar, muzički i odgovorni urednik Doma omladine Beograda.

Čovek koji je pao na Zemlju

Film „Čovek koji je pao na Zemlju“, kultnog engleskog reditelja Nikolasa Rega iz 1976. godine, filmskoj publici prvi put je predstavio Devida Bouvija na velikom platnu.

Naučno-fantastična priča o vanzemaljcu zalutalom na Zemlju, te estetika filma koja je nagoveštavala buduću estetiku Bouvijevih video spotova, učinila su ovo delo integralnim delom njegove mitologije. Smatra se filmom u kome Dejvid Bouvi najbolje izgleda i najviše zrači magijom otuđene zvezde koja pati za druge – onako kako će ga njegovi najveći obožavaoci i pamtiti. (danubeogradu.rs)