Naslovna » BG svaštara » Književnost » Dereta: Idit Vorton – Kuća veselja
Kuća veselja

Dereta: Idit Vorton – Kuća veselja

Izdavačka kuća Dereta objavila je knjigu „Kuća veselja“ Idit Vorton.

Ovo je priča o Lili Bart, lepoj i obrazovanoj dami iz visokog njujorškog društva, koja je odgojena da bude supruga bogataša. Iako sve teže izlazi na kraj sa materijalnim problemima, ne želi da od svog budućeg braka napravi poslovnu nagodbu.

Rešena je da se suprotstavi očekivanjima staleža i mentora i da, vođena pre svega osećanjima, sama odabere supruga. Lili je odlučna da uzme sudbinu u svoje ruke i ta odluka je može puno koštati.

Borba za prava žena

Romanom „Kuća veselja“ (The House of Mirth) nastavlja se anglosaksonska tradicija elizabetanskog pozorišta i viktorijanskog romana, na način koji se čini najprirodnijim.Dereta: Idit Vorton - Kuća veselja

Taj prelazak iz tradicionalnog narativa u moderni započeo je Henri Džejms i zajedno sa svojom bliskom prijateljicom Idit Vorton doveo je do savršenstva upravo u delima kao što su „Portret jedne lejdi“ i „Kuća veselja“ (ili „Doba nevinosti“, drugi klasični roman ove spisateljice koji je Martin Skorseze adaptirao za veliki ekran), bez burnih eksperimenata, radikalnih postupaka i književne revolucije.

Ono što je Flober pre njih započeo u Francuskoj, ovo dvoje Amerikanaca nastavili su na engleskom govornom području. Roman je preživeo, ušao je u kanon klasika američke književnosti, inspirisao borbu za prava žena i slavno zaokružio jednu briljantnu književnu tradiciju na kojoj je, između ostalih, izrasla ne samo zapadna već i svetska moderna književnost.

„Kuća veselja“ je klasičan roman s elementima modernog književnog postupka, najblistaviji primer američkog naturalizma, savršena ravnoteža stila i fabule, lavina emocija iskazana na najsuzdržaniji mogući način.

Terens Dejvis je 2000. godine snimio izvanredan film po ovom romanu s Džilijan Anderson u glavnoj ulozi, osvojivši brojne nagrade na filmskim festivalima širom sveta. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.