Naslovna » BG svaštara » Književnost » Dereta: Vil Gomperz – Šta gledaš?
Dereta: Vil Gomperz - Šta gledaš?

Dereta: Vil Gomperz – Šta gledaš?

Dugogodišnji direktor londonske Galerije Tejt, Vil Gomperz, napisao je knjigu „Šta gledaš? 150 godina moderne umetnosti u treptaju oka“ koju je objavila Dereta.

Šta je to moderna umetnost? Zašto je ili mrzimo ili volimo? I zašto je tako papreno skupa?

Pridružite se Vilu Gompercu, uredniku programa posvećenih umetnosti na Bi-Bi-Si-ju i verovatno prvom stendap komičaru istorije umetnosti na svetu, na ovom neverovatnom putovanju koje će zauvek promeniti način na koji gledate na modernu umetnost.

Od Moneovih lokvanja do Van Gogovih suncokreta, od Vorholovih konzervi supe do Herstovih ajkula u turšiji… konačno ste u prilici da pročitate priče o pozadini nastanka mnogih remek-dela, saznate kakvi su zaista bili svi ti veliki umetnici i da otkrijete istinsku magiju moderne umetnosti.

„Šta gledaš?“ knjiga je koja raskida sa pretencioznim načinom na koji je do sada bilo objašnjavano, recimo, zašto je nepospremljeni krevet Trejsi Emin umetničko delo, a vaš nije. Posle čitanja ove knjige, vaša sledeća poseta nekoj galeriji ili muzeju biće vam manje zastrašujuća i mnogo, mnogo interesantnija. (danubeogradu.rs)

„Briljantno i bez dlake na jeziku… njegovo pisanje je jasno da jasnije ne može biti“.
Sandej telegraf

„Gomperz piše o složenim stvarima na jednostavan način… apsolutno prijemčivo i edukativno na stari, dobri način“.
Independent

„Preporučujemo ovu knjigu svima koji nameravaju da se ozbiljno bave istorijom umetnosti“.
Tajms