Naslovna » Izlasci » Film » Direktno: „Lovci na bisere“ iz Metropolitena

Direktno: „Lovci na bisere“ iz Metropolitena

U subotu, 16. januara od 19.00, u bioskopu Cineplexx Ušće SC biće direktno prenošena opera „Lovci na bisere“.

Kompozitor čuvene opere „Karmen“, Žorž Bize, delo „Lovci na bisere“ napisao je kada je imao samo 24 godine. Prvobitno je planirano da bude opera komik, ali je Bize u poslednjem trenutku transformisao delo u drugu vrstu operskog izraza.

Kritičari nisu bili zadovoljni ovom promenom, te su optužili libretiste Ežena Kormona i Mišela Karea da su napravili pastiš najrazličitijih već viđenih operskih predložaka. Ipak, niko nije mogao da negira Bizeovu muzičku invenciju, njegove kolorističke intervencije i evokativno orkestarsko pismo.

Po prvi put posle 1916. godine kada je Enriko Karuso igrao u operi, Metropoliten predstavlja Bizeovu romansu „Lovci na bisere“ u režiji Peni Vulkok, koja je u debitovala Adamsovim ostvarenjem „Atomski doktor“.

Đanandrea Noseda diriguje postavkom koju predvodi Dijana Damrau kao prelepa sveštenica Lejla. Metju Polenzani i Marius Kvicien su u ulogama Nadira i Zurga, dva lovca na bisere čije je prijateljstvo stavljeno na test zbog rivalstva za naklonost Lejle. Jedan od najpoznatijih operskih dueta jeste upravo između ova dva lika. Nikolas Teste će se naći u ulozi prvosveštenika Nurbada.

Karte su u prodaji i mogu se kupiti po ceni od 1.300 RSD po predstavi. Kupovinom četiri ili više karata za prikazivanje ostvarujete pravo na sniženu cenu karte od 1000 RSD za sezonu 2015/2016.

Ljubitelji opere, ne propustite direktan prenos prvog velikog operskog uspeha kompozitora Žorža Bizea ove subote samo u bioskopu Cineplexx Ušće Shopping Center! (danubeogradu.rs)