Naslovna » Izlasci » Izložbe » DOB: Izložba “Da li ste vi normalni?”
Bedževi u kampanji “Da li ste vi normalni?”
Bedževi u kampanji “Da li ste vi normalni?”

DOB: Izložba “Da li ste vi normalni?”

Iza provokativnog naslova izložbe “Da li ste vi normalni?” okupljeno je sedam umetnika sa važnim ciljem – da skrenu pažnju na marginalizovanost u društvu i stigmatizaciju osoba koje koriste psihijatrijsku pomoć.

Beograđani njihove radove mogu da vide na postavci koja je od 12. do 24. januara izložena u Domu omladine. Otvaranje je u utorak 12. januara u 19 časova.

Individualne umetničke projekte inspirisane temom psihijatrije, mentalnog zdravlja, normalnosti i  položaja osoba sa problemima mentalnog zdravlja izlažu:

Vajar Radoš Antonijević – skulpturu “We are only human sculptures“
Rad govori o ljudskoj prirodi, materijalnoj i duhovnoj, o ljudskoj privremenosti, ali i herojstvu postojanja uprkos svemu.

Vizuelni umetnik i arhitekta Milorad Mladenović – foto rad “Bez naziva [dva kursora_10/15]”
Ova vrsta rada bavi se jednako pokušajem otvaranja pogleda ka spoljašnjosti iz zatvorenog (kondenzovanog) prostora, koliko i načinima u kojima se intervencije na staklima postavljaju kao oblik medija u komunikaciji između spoljašnjosti (javno) i unutrašnjosti (privatno, lično).

Docent na Fakultetu likovnih umetnosti, slikar Zoran Dimovski – rad “Jihadista – Conformista – Crematista”
Autor razmatra multipolarne uloge, uloge koje se često mogu smenjivati. (U novim, zamenjenim ulogama pojavljuju se potencijalno i nova, različita značenja i nove relacije.)

Umetnik Vendel Vaštag – svetlosnu instalaciju “The Unknown”.

Vizuelna umetnica Ljiljana Šunjarević – rad “NOVODEVIČЬE (NOVODEVIČANSKO)”.

Grafičar Vladimir Milanović – digitalnu grafiku, formata 120x80cm.

Vizuelni umetnik Ivan Šuletić – rad koji se naslanja na poznatu pripovetku A. P. Čehova „Paviljon br. 6“
Ispituje odnos društva prema osobama sa problemima mentalnog zdravlja.

Podrška udruženju “Prostor”

Poseta izložbi prilika je da se razmisli o ličnim mišljenjima i stavovima na navedenu temu i pruži podrška organizatoru, udruženju “Prostor”, koje od 2010. godine radi sa korisnicima psihijatrijskih usluga radi poboljšanja njihovog položaja u društvu. Kampanja „Da li ste vi normalni?“, koju su podržali Ministarstvo kulture Republike Srbije i Heartefact fondacija pokrenuta je u maju 2015. kako bi se nizom događaja skrenula pažnja na ozbiljan društveni problem koji se tiče ljudskih prava osoba sa problemima mentalnog zdravlja.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.