Naslovna » BG servis » Dozvoljena prodaja alkoholnih pića i posle 22 časa
Prodaja alkoholnih pića posle 22 časa dozvoljena
Prodaja alkoholnih pića posle 22 časa dozvoljena

Dozvoljena prodaja alkoholnih pića i posle 22 časa

Skupština grada Beograda donela je na zasedanju 28. decembra odluku da se ukine zabrana prodaje alkoholnih pića, piva i pirotehničkih sredstava od 22 časa do 6 časova ujutro.

Iz Odluke o radnom vremenu zanatstva i trgovine na teritoriji Beograda izbrisan je član 11, koji zabranu sadrži, a promena stupa na snagu osmog dana po objavljivanju u Službenom listu grada Beograda.

Podsetimo, odluka o zabrani prodaje alkoholnih pića, piva i pirotehničkih sredstava od 22 časa do 6 časova ujutro od početka je bila sporna. Doneta je prvi put 2011. godine sa idejom da, najpre mladima, alkoholna pića učini manje dostupnim, odnosno potpuno nedostupnim, u toku noći u kioscima i manjim trgovinskim objektima.

Ustavni sud Srbije ovu odluku je proglasio neustavnom, pa je ona povučena, a zatim je, kada je izmenjen Zakon o trgovini, koji je izvesne nadležnosti preneo na lokalne samouprave, ponovo doneta, 2013. godine.

Protiv zabrane prodaje alkoholnih pića od 22 do 6 časova bili su mnogi – od prodavaca do potrošača. Organizovani su i protesti, a istraživanja sa terena potvrđivala su da se odluka krši i da komunalna policija ima pune ruke posla. Neki prodavci su izbegavali ili plaćali kazne, dok su drugi poštovali zabranu. Ovi poslednji uglavnom su skratili radno vreme i otpustili radnike, a smanjenje prometa zabeležili su svi.

U obrazloženju aktuelne odluke u Skupštini grada navedeni su podaci da zabrana prodaje alkoholnih pića posle 22 časa nije donela željene rezultate, a da je, prema podacima Unije poslodavaca Srbije, promet u Beogradu opao 30 odsto, a zaposlenost 9,9 odsto, u trgovinskim radnjama koje je zabrana pogodila. Istraživanje Privredne komore Beograda pokazalo je da je kao posledica te mere ukinuto 300 radnih mesta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.