Naslovna » BG svaštara » Književnost » Dragutin Todorić – Taleran
Nova knjiga: Dragutin Todorić - Taleran

Dragutin Todorić – Taleran

Dragutin Todorić je napisao naučno zasnovanu, ali zanimljivu biografiju jednog od najvećih diplomata u istoriji – Šarla Morisa Talerana (1754-1838).

Potomak stare francuske plemićke porodice, generacijama vojnika i sveštenika, Taleran je, zbog hromosti od detinjstva, bio predodređen za sveštenički poziv, „premda on za to nije imao ni volje ni sklonosti“.

Detinjstvo, gotovo bez nežnosti, nastavilo se dugim godinama školovanja u licejima. Usamljenost je ublažavao strasnim čitanjem istorijskih i političkih dela. Blistavog uma bio je dobar učenik. Interesovao ga je novac i postao je finansijski stručnjak. Voleo je lepe i pametne žene čiji je društveni uticaj cenio i koristio.

Taleran je živeo pre, za vreme i posle Francuske revolucije. Uzimao je aktivno učešće u zbivanjima tog burnog perioda. „Služio je Francuskoj bez obzira na položaj u kome se našao i bez obzira na oblik vladavine“, čak i za vreme svog dvostrukog izgnanstva. Jedan je od tvoraca revolucionarne Deklaracije o pravima čoveka.

Posle pada Napoleona, svojom veštom diplomatskom aktivnošću uspeo je – Pariskim sporazumom o primirju – da spreči rasparčavanje poražene Francuske.

Svestrano obavešten i vispreno sagledavajući odnose i interese evropskih sila, pripremao se, kao šef francuske delegacije za Bečki mirovni kongres. Sastavljena uputstva mogu poslužiti kao uzor potonjim diplomatama. Taleranov cilj, koji je on i ostvario, bio je s jedne strane da Francuskoj osigura status sile, a s druge strane da se postigne ravnoteža sila koja bi osigurala trajniji mir u Evropi.

Naš vrsni pravnik i diplomata Dragutin Todorić (1912-2013), podstaknut događajima u sopstvenoj zemlji, odlučio je da nam pruži ovu vrednu studiju o Taleranu s namerom da ukaže koliku i kakvu moć i važnost ima osmišljena diplomatska delatnost. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.