Naslovna » Izlasci » Pozorište » Filosofija palanke – oratorijum Radomiru Konstantinoviću

Filosofija palanke – oratorijum Radomiru Konstantinoviću

U Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u ponedeljak 11. januara na programu je muzičko-scenska predstava „Filosofija palanke – božićni oratorijum Radomiru Konstantinoviću“, nastala i prvi put izvedena 28. decembra u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

„Filosofija palanke“ je inspirisana istoimenim delom Radomira Konstantinovića (1928-2011), poznatog književnika i filozofa. Režiser predstave Zlatko Paković, koji je i autor libreta i orator, o svom viđenju, javnosti najpoznatijeg, Konstantinovićevog dela kaže sledeće.

“Filosofija palanke” Radomira Konstantinovića kritika je palanačkog duha, koji je mržnja prema životu. Ali, više od toga, “Filosofija palanke” je ohrabrenje na autentičan život i oduševljenje. Istinska kritika, velika je ljubav. To ohrabrenje na autentičan život i oduševljenje, duh je ovog oratorijuma.

Predstavi pod motom “Duh palanke je mržnja prema životu” izuzetno veliki doprinos dao je kompozitor Božidar Obradinović, koji nastupa i kao pijanista.

Pored njega, uloge imaju talentovani umetnici, operski profesionalci, soprani Katarina Jovanović i Jana Jovanović i bariton Vuk Zekić.

Konstantinović vs. Ćosić

Radomir Konstantinović bio je intelektualac slobodnog duha, protivnik svih nacionalizama i posebno jugoslovenskih ratova, jedan od osnivača Beogradskog kruga, istomišljenik i prijatelj pozorišnih umetnika okupljenih u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Kao antipod Konstantinovićevim stavovima u Pakovićevoj predstavi pojavljuje se lik i misao književnika drugačijih shvatanja, Dobrice Ćosića, pa je veoma zanimljivo podsetiti se na koji način, i danas, traje sukob dva sveta.

Razmišljanje o duhu palanke, koji je precizno oslikan još 1969. godine kada se Konstantinovićevo delo pre štampanog izdanja pojavilo u nastavcima u Trećem programu Radio Beograda, podjednako je aktuelno i pola veka kasnije.

Predstava „Filosofija palanke – božićni oratorijum Radomiru Konstantinoviću“ počinje u 20 časova.
Cene karata su 500 i 700 dinara.
Karte se mogu rezervisati na e-mail adrese info@czkd.org i biletarnica@kolarac.rs ili na telefon 065 969-7-24

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.