Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba fotografija „Pokret“ u Artgetu
Pokret kao tema fotografije
Pokret kao tema fotografije

Izložba fotografija „Pokret“ u Artgetu

U Kulturnom centru Beograda, u galeriji Artget, u sredu 13. januara u 19 časova, biće otvorena izložba fotografija „Pokret“, koju čine najbolji radovi pristigli na konkurs Časopisa za kulturu fotografije Refoto.

U međuvremenu, posle desetogodišnjeg manje ili više redovnog izlaženja, magazin koji je pokazao tržištu šta je kvalitetno izdanje, a čitaocima šta je dobra fotografija, prestao je da postoji u štampanoj verziji. Preselio se na internet i nastavio svoj rad na promovisanju umetnosti fotografije i učenju foto-znanjima novih generacija. Zato predlažemo da u Artgetu podržimo redakciju, njihove tradicionalne foto-konkurse i fotografe iz celog regiona koji su poslali svoje radove.

Na izložbi “Pokret” će, u naredne tri nedelje, do 2. februara, biti predstavljene fotografije autora iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije… Dobitnici nagrada, po želji organizatora, nisu unapred objavljeni.

Spisak izlagača u Artgetu

Goran Bajić, Vedrana Mijić,Branko Težak, Dragi Mrđenović, Stevan Bičanin, Zvonimir Rendeli, Darko Ričko, Slavko Savić, Slaviša Jovanović, Tijana Lubura, Samir Zahirović, Mina Delić, Đani Bardoti,Ivan Milojević, Alen Đozgić, Natalija Miladinović, Dražen Shejbal, Milan Radosavljević, Dragan Lapčević, Jovana Mladenović, Aleksandar Avramesku, Ana Kašćelan, Milan Zulić, Branka Vučićević Vučković, Darko Sekulić, Dragan Todorović, Dušan Bebić, Goran Pavlović, Jan Valo, Jelena Vlatković, Kiril Shtrkov, Mila Guzijan, Boris Bajčetić, Vukašin Danilović, Igor Bakotić, Ivan Mandić, Darko Ivančević, Miloš Papić, Momir Zubović, Zoltan Bisak, Sandra Jakovljević, Milica Staletović, Karolina Herbut, Bojan Džodan, Marija Tubić Božić, Željko Milaković, Milica Nikolić, Milenko Mišić, Senad Tahmaz, Ana Marija Timarac, Nenad Zlatanović, Ana Baćanin, Slađana Danna Šaulić, Bojan Gajić, Nemanja Milenković, Srđan Kiš Bicskei, Darko Sekulić.

Fotografija i pokret, kako ga snimiti

Pokret je kretanje nečega kroz prostor i vreme. Važno je shvatiti da se pokret dešava u određenom protoku vremena, često izuzetno kratkom, pa samim tim i našem oku nevidljivom.

Beleženje pokreta oduvek je bilo intrigantno fotografima. Suštinski, cilj je iskoristiti specifičnost medija fotografije da kreiramo slike koje golim okom ne možemo videti i koje zbog toga kao da ne postoje u stvarnosti. Svojevrsni paradoks fotografije – da uz pomoć stvarnih elemenata stvara nadrealne – ovde nalazi svoju punu primenu.

Veza između pokreta i fotografije čini se očiglednom jer jedino je fotografski medij sposoban da precizno„zamrzne“ svaki pokret, pa čak i kretanje metka, a uz najnovije tehnike i tehnologije moguće je snimiti i kretanje same svetlosti. Jasno je da su za takve fotografije neophodne ekstremno kratke ekspozicije. Skoro svaki fotoaparat ima predispozicije da „zamrzne“ pokret, ali za to su mu potrebni određeni uslovi, kao već pomenuto svetlo.

Drugi pristup prikazivanja pokreta sasvim je suprotan. On podrazumeva duge do veoma duge ekspozicije, ili čak nekoliko njih na jednom snimku – višestruka ekspozicija. Iz tog razloga je duga ekspozicija često mnogo bolji saveznik fotografu koji snima pokret. Ona ga „razmazuje“, čini ga vidljivim, dinamičnim i stvarnim. Kroz dugu ekspoziciju možemo sagledati sve faze pokreta i čak ih prikazati u jednoj fotografiji. To sažimanje vremena još jedna je specifičnost fotografije, jer ni jedan drugi medij ne može da prikaže protok vremena u jednom jedinom prizoru, u jednoj slici. Kod dugih ekspozicija rezultat je teško predvidiv, i to ovu tehniku čini još uzbudljivijom jer čak i nesavršen pokret može izgledati veoma efektno. Iluzija kretanja najsnažnije se predstavlja „razmazanim“ tragovima objekata u prostoru. Tu treba pokušavati i pokušavati, a dodatna sreća je što na ekranima digitalnih fotoaparata možemo lako proveriti rezultat.

Milan Živković
Glavni i odgovorni urednik časopisa Refoto

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.