Naslovna » Izlasci » Akcije » KC Grad: Čitanje za Ašrafa Fajada, 14. januara

KC Grad: Čitanje za Ašrafa Fajada, 14. januara

Kulturni centar Grad pridružuje se ustanovama u Evropi i svetu u kojima će se 14. januara čitati poezija za Ašrafa Fajada – pesnika palestinskog porekla osuđenog na smrt u Saudijskoj Arabiji.

Peticiju za ukidanje smrtne kazne do sada je potpisao veliki broj pisaca, intelektulalaca, građana i PEN centara, a akciju čitanja poezije pod nazivom „Život i sloboda za Ašrafa Fajada“ inicirao je Međunarodnog festivala književnosti  (Internationales Literaturfestival) Berlin.

U KC Grad svoju poeziju će, od 20 časova, čitati: Marjan Čakarević, Toma Marković, Dubravka Đurić, Petar Matović,  Siniša Tucić, Ana Ristović, Dragana Mladenović, Vlada Stojnić, Tamara Šuškić, Jasmina Topić, Jelena Anđelovska, Ana Marija Grbić, Anja Marković, Danilo Lučić, Bojan Marjanović, Nikola Živanović, Dejan Čančarevic, autori okupljeni oko „Pesničenja” i mnogi drugi, a očekuje se da se preko Skype-a uživo uključe Vukašin Štreker, Dragoslav Dedović, Nenad Jovanović i drugi srpski pesnici iz dijaspore.

O Ašrafu Fajadu

Ašraf Fajad je 35-godišnji palestinski pesnik i kustos u Saudijskoj Arabiji, ključna figura u upoznavanju svetske javnosti sa savremenom umetnošću Saudijske Arabije. Na smrtnu kaznu osuđen je 17. novembra 2015. godine za “zločin verskog otpadništva”. U toku suđenja i zatočeništva Fajadu je zabranjen kontakt sa advokatom. Pored „odricanja od islama i bogohuljenja“ na teret mu se stavlja navodno propagiranje ateizma u zbirci poezije “Uputstvo iznutra”, koju je objavio 2008. godine.

Ašraf Fajad o, za saudijski sud spornoj, knjizi kaže: “ona je samo o meni kao palestinskom izbeglici… o kulturnim i filozofskim pitanjima, a verski ekstremisti su ih protumačili kao destruktivne ideje protiv Boga”.

O akciji

Slučaj Ašrafa Fajada zaslužuje svetski publicitet, kao simbol kršenja ljudskih prava tokom suđenja, i presude za slobodu mišljenja.

Organizatori Međunarodnog festivala književnosti (ilb) koji se u septembru održava u Berlinu pozvali su pojedince, institucije, škole, medije… širom sveta da 14. januara daju svoj glas za pravdu i slobodu i učestvuju u čitanju odabrane poezije i drugih književnih tekstova, u znak podrške Ašrafu Fajadu.

Za sada su se odazvala udruženja i ustanove na više od sto lokacija u zapadnoj Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, kao i u Kini, Kanadi, Egiptu, Meksiku, Turskoj, Rusiji, Zimbabveu, Nigeriji, Palestini, Boliviji, Nepalu, Mjanmaru, Novom Zelandu, Mauricijusu…

(danubeogradu.rs)   

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.