Naslovna » Izlasci » Kolarčeva zadužbina: Dva predavanja o vinu
O vinu, u srednjovekovnoj Srbiji i danas
O vinu, u srednjovekovnoj Srbiji i danas

Kolarčeva zadužbina: Dva predavanja o vinu

Dva najavljena predavanja o vinu nisu samo namenjena ljubiteljima i poznavaocima božanskog pića. U njima će podjednako uživati zainteresovani za srpsku istoriju, običaje, prozvodnju vina i savremene navike.

U utorak 26. januara, u 18 časova, Tamara Ognjević, MA, istoričar umetnosti, pisac i gastroheritolog, osnivač Artis centra, održaće predavanje pod nazivom “Bog u srebrnoj čaši: Vino i vinogradarstvo u srednjovekovnoj Srbiji – Gastroheritološki ogledi”

Vino na našim prostorima ima dugu istoriju.

Već doseljavanjem na Balkan, Srbi su se sreli sa vinovom lozom, grožđem i vinom, ali je tek u doba Nemanjića vino dobilo veći i pravi  značaj u njihovom životu. Vino je u početku bilo piće privilegovanih, vlastele i dvora, ali se, naravno, koristilo i u crkvi u hrišćanskim obredima, dok se u medicini smatralo lekom. Veliku ulogu u gajenju vinove loze i širenju vinske kuture u srednjem veku imali su manastiri.  Njihova uloga je naročito  porasla posle pada srpske države pod tursku vlast 1459. godine, kada manastirski metosi postaju najvažnija mesta za proizvodnju vina. Stvari se menjaju nabolje posle oslobođenja od Turaka, kada u Srbiji dolazi do intenzivnog razvoja vinogradarstva koje postaje jedna od najznačajnijih privrednih grana.

Sedam dana kasnije, Kolarčeva zadužbina je domaćin još jednog skupa o vinu, na kojem će zainteresovani saznati kako se vino ocenjuje, ali i kako se ispravno konzumira.

U utorak 2. februara, u 18 časova predavanje “Tri boje vina: Organoleptička analiza vina” održaće Ivica Stojanović, somelije Vinarije “Stojanović”.

Organoleptička svojstva hrane i pića su ona svojstva koja se određuju ljudskim čulima i ne mogu se odrediti analitičkim tehnikama i egzaktnim merenjima.  Ocenjivači ovih svojstava najčešće su prehrambreni tehnolozi koji, osim neophodne edukacije, moraju posedovati i veliko iskustvo. Organoleptička svojstva vina su: boja, miris, ukus i buke. Ivica Stojanović je jedan od naših najpoznatijih somelijera, tako da će posetioci predavanja biti u mogućnosti da čuju  zanimljive i adekvatne informacije o svojstvima vina, vinskoj kulturi i korisne savete kako uživati u vinu.

Oba predavanja će biti održana u Maloj sali Kolarčeve zadužbine. Ulaz je slobodan.

(danubeogradu.rs)