Naslovna » Izlasci » Izložbe » Muzej detinjstva i Miki Maus u galeriji Remont
Gumeni Miki Maus, predstavnik Muzeja detinjstva
Gumeni Miki Maus, predstavnik Muzeja detinjstva

Muzej detinjstva i Miki Maus u galeriji Remont

Od 21. do 29. januara, u galeriji Remont, obeležava se desetogodišnjica zbirke jedinstvenog Muzeja detinjstva multimedijalnom izložbom, razmišljanjima i sećanjima na jednu od najomiljenijih igračaka druge polovine 20. veka, gumenog Mikija Mausa.

Otvaranje izložbe je u četvrtak, 21. januara, u 19 časova.

Muzej detinjstva je projekat Vladimira Perića, kome se potom pridružila i Milica Stojanov, razvijen kao pasionirana kolekcionarska i umetnička praksa usmerena na predmete detinjstva. Iako zamišljen kao još jedan desetogodišnji projekat nakon Perićeve prethodne dve desetogodišnje stvaralačke faze (Talent, Talent Factory), Muzej detinjstva bi, i nakon predviđenog kraja, mogao biti nastavljen kao osoben koncept autorskog muzeja, unutar koga detinjstvo predstavlja kaleidoskopnu mapu tema i materijala i neiscrpan rudnik za istraživanje i stvaralaštvo.

Milica (Stojanov) Perić, o Muzeju i konceptu postavke

…Biti u Muzeju detinjstva, i biti okružen stotinama iskorišćenih omota od čokolada, kantica od marmelada, sapuna i krema, knjiga, dečjih alata, albuma, sličica, hiljadama tuđih igračaka, fotografija i razglednica iz raznih epoha, podrazumeva istovremeno uzbuđenje, osećanje prenatrpanosti, frustracije, ali pre svega radosti što smo u prilici da sve te skrajnute priče otkrijemo, sačuvamo i u njima pronađemo delić vlastitih uspomena i emocija.

…Obimnost kolekcije Muzeja detinjstva, njen stalan rast i usložnjavanje, primorali su nas na uvođenje sistematizacije, nalik podelama kakve se mogu naći u muzejskim institucionalnim zbirkama. Iako sa ambicijom da kroz kolekciju pružimo holistički pregled detinjstva – što je istinski istraživački poduhvat koji obuhvata analize detinjstva sa pozicija antroplogije, sociologije, etnografije, istorije, najpre nam je bilo važno da otvorimo police i fioke koje će ujediniti predmete iz različitih istorija, međusobno povezanih originalnim kontekstom ili našom interpretacijom, i da potom takav aranžman koristimo kao podsetnik prilikom potrage za predmetima, kao i prilikom razmišljanja o njihovoj sadašnjoj upotrebi. 

Miki Maus kao predstavnik Muzeja detinjstva

…Gumeni Miki Maus, artikal 155 je igračka proizvedena u jugoslovenskoj fabrici Biserka (tvornica dječjih igračaka, lopti i društvenih igara), Zagreb, koja je počela sa radom 1956. godine. Imala je zvaničnu licencu kompanije Volt Dizni za proizvodnju igračaka koje nose lik Diznijevih junaka. U masovnoj proizvodnji ove fabrike proizvedeno je preko sedam stotina pedeset različitih tipova igračaka, od toga gotovo stotinu modela Diznijevih junaka. Stotine hiljada njih bili su intimni pratioci detinjstava 60, 70, 80ih godina. Veliki broj je potom iz raznih razloga dospeo na buvlje pijace. A hiljade njih je odatle prešlo u Muzej detinjstva, akumulacijom koja traje više od decenije. 

…Predmeti kolekcije i arhivska građa, instalacije i foto dokumentacija izložbenog istorijata koji se odnosi na instalaciju sa Mikijima, sažeto će predstaviti koncept Muzeja detinjstva kao heterogene fuzije kolekcionarske strasti, istorijskog razmišljanja na temu predmeta kao dokumenta i potom njegove upotrebe u umetničkom radu gde su se zvanična, zaboravljena i izmišljena istorija našle u polifonoj sintezi. 

Galerija Remont nalazi se na adresi Maršala Birjuzova 7

(danubeogradu.rs)